Gazdaság

OEP: a gyógyszerkassza egyensúlya biztosított

OEP: a gyógyszerkassza egyensúlya biztosított

2012. augusztus 24., péntek
OEP: a gyógyszerkassza egyensúlya biztosított

A gyógyszerkassza egyensúlya biztosított - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője pénteken az MTI-vel. Bidló Judit leszögezte: a céltartalék átcsoportosítása egy technikai jellegű intézkedés, amely évente több alkalommal is megtörténik, semmiféle rendkívüli intézkedésről nincs szó.

A Népszabadság pénteki számában azt írta: "kilyukadt a gyógyszerkassza". Információik szerint ugyanis az egészségbiztosító a gyógyszerkassza feltöltését kéri a kormánytól, s bár legalább 70 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy "kihúzzák" az év végéig, egyelőre csak 41 milliárd forintnak, a tartaléknak a felszabadítását indítványozzák, amihez az engedélyt a nemzetgazdasági tárca vezetője és az emberi erőforrások minisztere adhatja ki.

Bidló Judit

erre reagálva az MTI-nek azt mondta: "teljes félreértésről van szó". Mindenki tudja, hogy a gyógyszertámogatás előirányzatának finanszírozása úgy történik, hogy a gyártók visszafizetnek egy adott részt a költségvetésbe. Ez az pénz a költségvetésben is külön soron szerepel, gyógyszer-támogatási céltartalék címen, ezt az összeget a kormányzat a gyógyszertámogatásra forgatja vissza. Ennek a 41 milliárd forintos céltartaléknak az átcsoportosítására várnak most, ehhez a két említett miniszter aláírása szükséges - tette hozzá. A főosztályvezető kitért arra, hogy az csak egy technikai transzfer, amelyre évente több alkalommal sor kerül. Ez semmiféle rendkívüli intézkedést nem jelent, a rendszer így működik évek óta - közölte. Az OEP az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: bárki folyamatosan nyomon követheti a kiadások alakulását mind az egészségbiztosító, mind az államkincstár honlapján, hónapról hónapra. A gyógyszergyártók és -forgalmazók a támogatással értékesített termékeik után bizonyos összeget visszafizetnek a költségvetés részére, annak érdekében, hogy a kiadások tartható mértékűek legyenek. "Ez a lépés a költségvetési törvényben előre meghatározott, így valótlan ennek hiányként való feltüntetése" - írták. Megjegyezték továbbá, hogy az egészségbiztosító elkötelezett az egészségügyre fordítható pénz lehető leghatékonyabb felhasználásában, ennek érdekében az elmúlt időszakban több, a racionálisabb gyógyszerfelhasználást szolgáló intézkedést vezetett be, hogy folyamatosan biztosítva legyen a betegek zökkenőmentes ellátása. Ez a pénzügyi átcsoportosítás is ezt a célt szolgálja. Mindezek alapján az OEP megerősíti, "hogy a gyógyszerellátás támogatása biztonságban van Magyarországon" - olvasható a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.