Gazdaság

Több mint nyolcezer kérelem az osztatlan földtulajdonokra Csongrád megyében

Több mint nyolcezer kérelem az osztatlan földtulajdonokra Csongrád megyében

2012. június 7., csütörtök
Több mint nyolcezer kérelem az osztatlan földtulajdonokra Csongrád megyében

Csongrád megye hat városában több mint 8 ezer kérelmet adtak be a június 1-i határidőre a körzetileg illetékes fölhivatalnál azok, akik élnek az állam által finanszírozott földmegosztás lehetőségével - közölte a megyei kormányhivatal az MTI-vel.

A megyében jelenleg osztatlan tulajdonban lévő földrészletek területe meghaladja a 108 ezer hektárt és további 300 hektár van még „nevesítetlenül” szövetkezeti tulajdonban. Az állami finanszírozású kimérést a vártnál is többen igényelték: 8226 közös tulajdon megszüntetésre irányuló kérelem érkezett az illetékes földhivatalokhoz Csongrád, Hódmezővásárhely, Makó, Mórahalom, Szeged és Szentes térségéből. A kérelmek 2980 földrészletre vonatkoznak, és 7753 tulajdonost érintenek. A beérkezett kérelmek eddigi vizsgálata során már kiderült, hogy azok 10-15 százalékát elutasítják, mert nem felelnek meg a jogszabályban előírtaknak. A legjellemzőbb hiba, hogy a kérelmezett terület nagysága nem éri el a külterületi 3000, zártkerti 1500 négyzetmétert, de az is kizáró ok, ha a kérelem erdő, tanya vagy egyéb kivett művelési ágra szól, illetve ha a kérelmezett földrészlet nem részarány kiadással keletkezett. A kimérés a szövetkezeti tulajdonú területeken már meg is kezdődött. Az első területek birtokba adása várhatóan már ősszel megtörténik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.