Gazdaság

Olasz módra kellene beszedni a gépjárműadót

Olasz módra kellene beszedni a gépjárműadót

2012. június 7., csütörtök
Olasz módra kellene beszedni a gépjárműadót

Olasz mintára Magyarországon is be kellene vezetni, hogy a gépjárműadót és a kötelező felelősségbiztosítást együtt szedjék be a biztosítók - mondta a Világgazdaságnak Szmetana György.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) adószakértője a lap csütörtöki számában azt mondta: milliárdoktól eshetnek el az önkormányzatok, ha a gépjárműadó vagy egy része a központi költségvetésben landol. A korábban súlyadónak nevezett adónem 2003 óta illeti meg 100 százalékban az önkormányzatokat, addig 50-50 százalékos, illetve rövid ideig 70-30 százalékos arányban osztozkodtak rajta a városok, kerületek és a központi büdzsé. Hasonlóra lát ismét lehetőséget

Szmetana György

miután

Tállai András

önkormányzati államtitkár a TÖOSZ járásokról szóló konferenciáján bejelentette, hogy a gépjárműadó beszedésének módjában mindenképpen változások várhatók. A kisebb települések évente 20-30 millió forintot, a nagyobb városok és a fővárosi kerületek akár 300-550 millió forintot is beszednek a gépjárműadóból. Tavaly mintegy 75 milliárd forint folyt be összesen ebből az adónemből. A gépjárműadóval kapcsolatban nincs bevallási kötelezettség, központi nyilvántartás alapján vetik ki, ami a gyakori tulajdonosváltások miatt megnehezíti a beszedők feladatát. Egy-egy önkormányzatnál az ingatlan- és telekadóval jellemzően két ember foglalkozik, a gépjárműadóval viszont hat - utalt az adószakértő a rendszer bonyolult és nem hatékony voltára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.