Gazdaság

Még egy hónapig bevallható az élelmiszerlánc-felügyeleti díj + FOTÓK

Még egy hónapig bevallható az élelmiszerlánc-felügyeleti díj + FOTÓK

2012. június 1., péntek
Még egy hónapig bevallható az élelmiszerlánc-felügyeleti díj + FOTÓK

Egy hónappal tovább, június 30-ig adható le az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása, a beküldött adatokat eddig módosítani is lehet. Az élelmiszer-kereskedelemhez köthető díj országszerte 200 000 vállalkozást érint, bevételét minőségellenőrzésre fordítanák.

Idén először alkalommal kell bevallani és megfizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat - az adó azon vállalkozásokat érinti, amely valamilyen módon kapcsolódik az élelmiszer előállításához, tárolásához, fuvarozásához vagy árusításához. A bevallásra eredetileg május 31-ig lett volna lehetőség, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonban egy hónappal kitolta a beadási határidőt. Még június 30-ig beküldhető, illetve mulasztási bírság kivetése nélkül módosítható a bevallás. A felügyeleti díj országosan körülbelül 200 000, Csongrád megyében is több, mint tízezer vállalkozást érint. A részletek tisztázására

Fekete László

, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) gazdasági elnökhelyettese és

Horváth Éva

, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalának igazgató helyettese tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt.

Tehermentesül a húsipar

A 2008. évi XLVI. törvény idei módosítása során vezették be a díjat, melyet az élelmiszerlánc közvetlen és közvetett szereplőinek is meg kell fizetnie. "Számos megkeresés futott be hozzánk, mely alapján úgy gondoljuk, hogy a törvény több szegmense szorul még magyarázatra. Az eredeti határidőt a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közreműködésével meghosszabbítottuk. Így egy hónappal tovább, június 30-ig várjuk a bevallásokat, valamint a módosításokat" - hangsúlyozta Horváth Éva. Mint mondta, az élelmiszerlánc felügyelete állami feladat, melyből a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szervei is kiveszik a részüket, így a díjból ők is részesülnek. Az adó a díjak szektorális terheltségét hivatott igazságosabb arányúra szabdalni - emelte ki Fekete László elnökhelyettes. Míg korábban a húsipar viselte a terhek közel felét, ez most az élelmiszer előállításában, szállításában vagy árusításában részt vevő vállalkozásokra is ugyanúgy hárul majd. A díj összege a nettó árbevétel 0,1 százaléka, az ebből befolyó, körülbelül 6-7 milliárd forintos bevételt élelmiszer-ellenőrzésre fordítanak majd. Ennek bevezetésével a hatóság eltörli, vagy csökkenti a korábbi igazgatási szolgáltatási díjak nagy részét. A bejelentés elmaradása, vagy pontatlansága pénzbírságot von maga után.

A dohány nem díjköteles

A díj alól mentesül az a kistermelő, akinek személyi jövedelemadó-köteles éves jövedelme nem haladja meg a 8 millió forintot. Nem vonatkozik továbbá a bio-üzemanyag előállítással foglalkozókra, de a dohánytermesztés sem díjköteles, mivel az nem minősül élelmiszernek. A bejelentés internetes úton, a NÉBIH honlapján egy ügyfélkapun keresztül lehetséges. Egyéni problémák, kérdések tisztázása a felugyeletidij@nebih.gov.hu címen keresztül történhet, egy hónapig még lehetőség van a homályos részek kikristályosítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.