Gazdaság

Kevés a cseresznye és a meggy az idén

Kevés a cseresznye és a meggy az idén

2012. június 7., csütörtök
Kevés a cseresznye és a meggy az idén

A cseresznyéből 60-70 százalékos terméskiesést, a tavalyi 7-8 ezer helyett 2-3 ezer tonnás termést valószínűsít a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb), meggyből pedig a 100 ezer tonnás éves terméshozamhoz képest idén 60-65 ezer tonnás termésre van kilátás - számol be róla a Napi Gazdaság.

A lap csütörtöki száma szerint sok ültetvényen annyira kevés gyümölcs maradt, hogy nem is éri meg leszedni. A fővárosi nagybani piacon a tavalyinál drágábban, kilónként 1100 forintért jelent meg a belföldi cseresznye, és jelentős az import is. A belpiaci árak alakulására az importnak csak kisebb hatása van, mert az inkább a magyar cseresznyeexport szintjéhez igazodik - mondta a lapnak Csizmadia György, a FruitVeb gyümölcstermelői főbizottságának elnöke. A meggy esetében a termelők szeretnék elérni a tavalyi árszintet. A 2011-es termelői árak 150-280-300 forint között szóródtak kilogrammonként az ipari felhasználásra szánt meggy esetében, amelyek egyébként jelentős, másfél-kétszeres emelkedés után alakultak ki. A szakértő szerint eddig még egyetlen termelőnek sincs szerződése, illetve árat is tartalmazó szerződése, mivel a döntően bérmunkában exportra termelő feldolgozók, konzervgyártók még nem tudtak velük megállapodni a szezonra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.