Gazdaság

MSZP: a foglalkoztatást serkentő gazdasági környezetre van szükség

MSZP: a foglalkoztatást serkentő gazdasági környezetre van szükség

2012. május 13., vasárnap
MSZP: a foglalkoztatást serkentő gazdasági környezetre van szükség

Az MSZP szerint az újabb sarcok kivetése helyett csökkenteni kellene inkább az élő munkára rakódó járulékterheket, és beindítani a hitelezést.

Gúr Nándor

, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, az MSZP alelnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón szinte felmérhetetlennek nevezte azokat a károkat, amelyeket a kormány az elmúlt két évben okozott. Tájékoztatása szerint négymillió ember él Magyarországon a létminimum alatt, 1,2 millióan pedig a szegénységi küszöb alatt. A szocialista politikus kifogásolta, hogy a tervezett 3,5, illetve 5,5 százalékos gazdasági növekedés most 0,1 százalékos, az ígért egymillió új munkahely helyett pedig 110 ezer emberrel kevesebben dolgoznak, mint 2008-ban. Az ellenzéki képviselő bírálta az adó- és nyugdíjpolitikát is, álláspontja szerint az adóváltozások a tehetősöknek kedveztek, az átlagkeresett alattiaknak viszont nem. Kiemelte, hogy utóbbiakat sújtja leginkább a 27 százalékos áfa is, miután ők a bevételeik nagy részét fogyasztásra fordítják. Gúr Nándor kitért a telefonadóra és a tranzakciós illetékre, hangoztatva: a sarcot soha nem mások állják, vagy direkt fizettetik meg a pénzintézetek ügyfeleikkel, vagy kevesebb kamatot, illetve drágább hiteleket adnak. Az MSZP alelnöke szerint a nyugdíjakat a nyugdíjasoktól védték meg, az agrárium pedig a korrupcióval párosítható, miután a földpályázatokon azok nyernek, „akik még virágcserépben sem láttak földet. Hangsúlyozta, a kormánynak olyan gazdasági környezetet kell formálnia, amelyben stabilizálódik és növekszik a foglalkoztatás, s be kell indítani a hitelezést, ami mostanra befagyott. Szavai szerint ha a kormány erre nem képes, akkor a félidőben el kell gondolkodnia, hogyan "hagyja el a pályát".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.