Gazdaság

GOSZ: kevesebb búza terem az idén

GOSZ: kevesebb búza terem az idén

2012. május 14., hétfő
GOSZ: kevesebb búza terem az idén

Várhatóan kevesebb búza terem az idén a tavalyinál, így országosan 4 millió tonna alatt lesz a termény mennyisége, szemben a múlt évivel, amikor a meghaladta ezt - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Hozzátette: a szakemberek a mennyiségét előzetesen 3-4 millió tonna közé becsülik. Pontosabb előrejelzés a hónap végére várható, ekkorra mérik fel ugyanis, hogy az őszi kalászosokban - búza, árpa, rozs -, valamint a káposztarepcében mekkora kárt tett a szélsőséges időjárás. Az őszi vetések ugyanis jórészt hótakaró nélkül teleltek. Emellett a vízhiány is jelentős. Ez térségtől függően 80-100 milliméter között mozog - emlékeztetett

Vancsura József

. Példaként elmondta: a szélsőséges körülmények miatt a repce vetésterülete több mint 50 százalékban károsodott az előzetes becslések alapján. Ez több mint 100 ezer hektárt érint. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) év eleji adatai szerint a búza tavaly őszi vetésterülete - durumbúzával együtt - 1 millió 083 ezer hektár volt, ami 8 százalékkal több az előző évinél. A búza vetésterülete évek óta 1 millió hektár körüli. Káposztarepcét 282 ezer hektáron vetettek, amely 15 ezer hektárral több az előző évinél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.