Gazdaság

Fúrt kúttal a magas vízdíj ellen

Fúrt kúttal a magas vízdíj ellen

2012. május 7., hétfő
Fúrt kúttal a magas vízdíj ellen

Sorállás van a kútfúróknál, komoly ösztönző erő az akár 1000 forintos köbméterenkénti vezetékesvíz-használati díj. Az emelkedő vízdíjak és a csapadékszegény időjárás hatására egyre többen akarnak saját kutat fúratni - írja a Napi Gazdaság.

Egy átlagos kerti kutat néhány százezer forintból meg lehet építtetni, ami az akár ezerforintos köbméterenkénti vezetékesvíz-használati díjakkal összevetve gyors megtérüléssel kecsegtet. A vízügyi engedélyeztetés azonban több hónappal eltolhatja a kivitelezés megkezdését, az előírt vizsgálatok pedig komoly költséget jelenthetnek

Ulrich József

, a kut.hu szakembere szerint. Egy engedélyek nélkül egymillió forintba kerülő kút fúrása például legálisan gyakorlatilag a kétszeresébe kerülhet. A rétegvíz szintje az ország bizonyos részein folyamatosan - helyenként évi 25-30 centiméterrel - csökken a tapasztalatok szerint, ezzel párhuzamosan egyre több külföldi vagy vegyes tulajdonú vízpalackozó cég jön létre. A Magyar Vízkútfúrók Egyesülete szerint egyszerűbb szabályozásra és valódi ellenőrzésekre lenne szükség. A szervezet célja, hogy a német kamarai rendszer mintájára kútfúrási tevékenységet csak a tagok folytathassanak - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.