Gazdaság

Egészségbiztosítások: csak a főnököket biztosítják?

Egészségbiztosítások: csak a főnököket biztosítják?

2012. május 7., hétfő
Egészségbiztosítások: csak a főnököket biztosítják?

Az idén néhány hónap alatt 2500-3000 ember szerződött a magánbiztosítók által kínált csomagok valamelyikére, noha ők nem vehetnek igénybe adókedvezményt, a cégek ugyanakkor eddig nem ugrottak a lehetőségre, 150-200 vállalatnál kötöttek húsz dolgozónál többre kiegészítő egészségbiztosítást.

A magánszemélyek élénk érdeklődését

Oláh Attila

, a Mabisz egészség-, baleset- és kockázatelbírálói tagozatának elnöke az egészségpolitikai döntések halogatásának és az ellátórendszer államosításával kapcsolatos híreknek tulajdonítja a lap hétfői számában. Négy cég kínál kiegészítő egészségbiztosítási csomagokat. Alapszintű csomagjaikban nonstop telefonos orvosi tanácsadást, szűréseket, szakellátáshoz, egynapos sebészethez és diagnosztikai vizsgálatokhoz kapcsolódó szolgáltatásszervezést kínálnak. Ezeket a biztosítók is vásárolják a piacon. A fiatal egészséges felnőttek már havi ötezer forintért köthetnek biztosítást, az idősebbek és krónikus betegek azonban több tízezer forintot is fizethetnek. A legtöbb biztosító 60 évesnél idősebbekkel nem hajlandó szerződni. A vállalatok lanyha érdeklődése Oláh Attila szerint azzal magyarázható, hogy a biztosítási piacot és a kedvezményezetteket is váratlanul érte az adókedvezményről szóló döntés. A vállalatok költségvetése már kész volt, s a biztosítóknak sem volt megfelelő csomagjuk. Úgy vélekedett, legkésőbb az év végén beindulhat ez az üzletág. Abban ugyanakkor biztos, hogy teljes kollektívák nem, csak a vezetők lehetnek a kedvezményezettjei az adómentes biztosításnak. A kormányzat is készül az őszre, egy törvénymódosítással például azt szeretné elérni, hogy a biztosítók elsősorban az állami egészségügyi szolgáltatóktól vásároljanak. A lap úgy tudja, az új jogszabállyal pontosítanák azt is, hogy mi tartozhat az úgynevezett fizetős kiegészítő szolgáltatások közé. Például a háziorvosok csak díjfizetés ellenében állíthatnának ki a biztosítók kérésére beutalót vagy egyéb igazolásokat. Az új szabályozás akadályozná azt is, hogy a biztosítók a közfinanszírozott ellátásokra tereljék fizetős ügyfeleiket, annak ellenére, hogy ez ma is igen ritka - írja a Népszabadság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.