Gazdaság

Drágábbak lesznek a hajózási hatósági díjak

Drágábbak lesznek a hajózási hatósági díjak

2012. május 28., hétfő
Drágábbak lesznek a hajózási hatósági díjak

A nemzeti fejlesztési miniszter június 25-i hatállyal módosította a hajózási hatósági díjakat, a legtöbb ilyen díj emelkedett - a rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kedvtelésből üzemeltetett kishajó, illetve motoros vízi sporteszköz lajstromozási díja a jövőben 31 ezer forint lesz. Eddig a kishajóra és a vízi sporteszközre külön-külön nevesítve a tarifa 16.772 forint volt. Ugyanennyibe került a kompok lajstromozása is, ez viszont 5 ezer forintra csökken. Az ideiglenes lajstromozás díja a végleges díj fele volt eddig. Mostantól ennek is fix összege lesz, 33 ezer forintba kerül majd. A lajstromba bejegyzett minden egyes jogért - például, ha zálogjog kerül a hajóra - eddig szintén 16.772 forintot kellett fizetni. Az új szabályok szerint a hajó kategóriája határozza meg a díjat: tengeri hajónál 128 ezer, míg a kedvtelésből tartottnál 31 ezer forintba kerül egy jog bejegyzése. A hajózási képesítő vizsgák díjai is emelkednek. Most még a teszt 564 forint, az írásbeli (vagy a szóbeli) vizsga 1.118 forint, a gyakorlati vizsga pedig 3.344 forintba kerül. Az új tarifák szerint a teszt 7 ezer forintba, írásbeli vagy szóbeli vizsga 8 ezer forintba, a gyakorlat 18 ezer forintba kerül majd. A vizsga kiegészült még a 6 ezer forintba kerülő számítógépes vizsgával és a 15 ezer forintos esettanulmánnyal. Az új díjakat a rendelet hatálybalépése után indított eljárásokban kell alkalmazni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.