Gazdaság

Sokba kerülhet a kényszernyugdíj

Sokba kerülhet a kényszernyugdíj

2012. április 26., csütörtök
Sokba kerülhet a kényszernyugdíj

A bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása miatt a köztársasági elnök március végén 194 felmentést írt alá - írja csütörtöki számában a Népszabadság.

Azoknak a bíráknak az esetében született ilyen dokumentum, akik már korábban betöltötték a 62 évet, és ezért június 30-án megszűnik a szolgálati jogviszonyuk. (Amennyiben valaki csak az idén éri el ezt az életkort - 42-en taroznak ebbe körbe -, azoknak december 31-én kell távozniuk, de őket még nem mentették fel. Az Európai Bizottság a nyugdíjazás felfüggesztését kéri, amit a kormány egyelőre súlyosabb következmények nélkül meg is tehetne, ha

Kövér László

ideiglenes köztársasági elnök a határozatok végrehajtását felfüggesztené az EU Bírósága ítéletének megszületéséig. Ebben az esetben a kötelezettségszegési eljárás lezárultáig minden érintett bíró maradhatna a helyén, mert státusukat csak július 1-je után lehet betölteni. Ha a kormány nem visszakozik, akkor ez sokba fog kerülni az államnak a lap bírósági forrásai szerint, ugyanis a luxembourgi bíróság gyakorlata alapján csak elmarasztaló ítélet születhet, ami több milliárd forintos terhet jelenhet a költségvetésnek. Kész szerencse - fogalmaztak a lap forrásai -, hogy Fidesz bölcs előrelátással alkotmányos szabállyá emelte: ha az unió bíróságának döntése miatt az államnak fizetési kötelezettsége keletkezik, annak mértékéig újabb adót vethet ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.