Gazdaság

MSZP: a kormány hadüzenetet küldött az uniónak

MSZP: a kormány hadüzenetet küldött az uniónak

2012. április 18., szerda
MSZP: a kormány hadüzenetet küldött az uniónak

Az MSZP szerint a kormány hadüzenetet küldött az Európai Uniónak a jegybanktörvény módosítására tett javaslatával, egyértelműsítve, hogy nincs benne kompromisszumkészség, nem akar hitelmegállapodást kötni az unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Mesterházy Attila

pártelnök-frakcióvezető a szocialisták szerdai elnökségi ülése után úgy értékelt: a

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszter jegyezte törvényjavaslat nem ad megoldást a nemzeti bank függetlenségével összefüggő uniós aggályokra. "Ebből pedig egyértelműen az következik, hogy Orbán Viktor és kormánya nem akar megállapodást az EU-val és az IMF-fel, máskülönben értelmezhetetlen ez az időhúzás" - fogalmazott. Hozzátette: mára a piacok is "beárazták", hogy a kormány nem akar megállapodni a nemzetközi szervezetekkel, ez pedig negyedévente százmilliárd forintos terhet jelent az embereknek, például a forint árfolyamának romlása miatt. Szerinte a kormány magatartása így csak tudatos károkozásnak, "rablógazdálkodásnak" tekinthető, annak árát ugyanis a családok fizetik meg. Az MSZP elnöke elmondta: a szocialisták már korábban megtették javaslataikat a parlamentben a szükséges törvénymódosításokra, mert úgy ítélik meg, hogy egy jó hitelmegállapodás az ország érdekét szolgálná. Ezzel szemben - folytatta - most drágul az ország finanszírozása, a referenciahozam megközelítette a tíz százalékot, vagyis kétszer akkora, mint 2010 tavaszán, és mint amekkora egy IMF-megállapodás után lehetne. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény néhány pontját és az alaptörvényt is módosító javaslatait. Eszerint a jegybank nem lenne köteles megküldenie a kormánynak a monetáris tanács napirendjét, a kabinet képviselője nem venne részt a testület ülésein, továbbá kikerülnének a törvényből a tanácstagok felmentését és a testület megszűnését szabályzó egyes passzusok. Emellett megszüntetnék az MNB és a pénzügyi felügyelet összevonásának lehetőségét. A módosítás tervét már március elején bejelentette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, és erről levélben tájékoztatta

Mario Draghit

, az Európai Központi Bank (EKB) elnökét is. Az EKB április 12-én nyilvánosságra hozott véleményében bár nyugtázta hogy a magyar kormány egyes kérdésekben - például az MNB és a PSZÁF összevonásának lehetőségével kapcsolatban - az EKB korábbi észrevételei alapján járt el, továbbra is aggályosnak nevezte a monetáris tanács bővítését és az MNB döntéshozóinak fizetésére vonatkozó változásokat. Ezeket a pontokat a most beterjesztett törvényjavaslat sem változtatná meg. A nemzetgazdasági tárca keddi közleménye szerint a törvénymódosítás az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt pontok egy részét érinti, és ezeket a javaslatokat a bizottság is tudomásul vette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.