Gazdaság

Martonyi: nem ismertek az IMF és az EU feltételei

Martonyi: nem ismertek az IMF és az EU feltételei

2012. április 10., kedd
Martonyi: nem ismertek az IMF és az EU feltételei

A kormány nem ismeri pontosan a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val kötendő hitelmegállapodás előfeltételeit, "ellentétben azzal, amit nagyon sokan mondanak itthon, külföldön egyaránt" - mondta Martonyi János külügyminiszter kedden az ATV Híradójában. Kitért arra is, hogy véleménye szerint a politikai feltételek elfogadhatatlanok lennének.

A tárcavezető az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi zárt ülésével kapcsolatban, amelyen a Magyarország elleni uniós kötelezettségszegési eljárásokról volt szó, azt mondta, Magyarország célja az elővigyázatossági megállapodás megkötése. Erre - mint hozzátette - "minden körülmények között szükségünk van", de "nem feltétlenül a pénzre", hanem inkább a bizalomra van szükség. Véleménye szerint politikai kérdéseket nem lehet összefüggésbe hozni a hitelmegállapodással. Ezek közé sorolta a Magyar Nemzeti Bank függetlenségének ügyét, amelyről azt mondta, "úgy tűnik, ezt a kérdést lényegében rendeztük, rendezzük". A bírák szolgálati viszonyának 62 éves korban való megszűnéséről pedig úgy fogalmazott, "ez nem olyan kérdés, ami a gazdaságpolitikát érintené". "Ha politikai feltételeket támaszt bárki, akkor én azt hiszem, hogy ez nem fogadható el" - hangoztatta. Az ATV híradójának tudósítása arról számolt be, hogy a politikai előfeltételeket a külügyminiszter szerint most körvonalazzák Brüsszelben. Washington is tájékozódik,

Martonyi János

ugyanakkor meglepőnek tartaná - hangzott el a tudósításban -, ha ott is politikai előfeltételeket határoznának meg. Az Európai Bizottság március 7-én közölte, hogy az adatvédelmi hatóság függetlenségének és a bírói tevékenység felső korhatárának ügyében folytatja a Magyarország ellen január 17-én megindított gyorsított kötelezettségszegési eljárást, a jegybank függetlenségéről pedig további tájékoztatást kér a magyar kormánytól. Az első két témában az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye indoklással alátámasztott véleményt juttatott el Budapestre, és ismét egy hónapot adott Magyarországnak a válaszadásra, szemben az ilyen eljárások esetében általában szokásos két hónappal. A kormányszóvivői iroda március végén azt tudatta, hogy a kormány átadta a két folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás - a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi hatóság függetlensége - tárgyában készített hivatalos válaszát az Európai Bizottságnak. Az uniós eljárásrend értelmében, ha a bizottság az indoklással alátámasztott véleményre adott tagállami választ sem fogadja el, az ügy a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság elé vihető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.