Gazdaság

A hónap végéig lehet beadni a sportfejlesztési programokat

A hónap végéig lehet beadni a sportfejlesztési programokat

2012. április 13., péntek
A hónap végéig lehet beadni a sportfejlesztési programokat

Április 30-ig meghosszabbodott a társaságiadó-kedvezményekhez (TAO) kapcsolódó sportfejlesztési programok beadásának határideje.

A TAO rendszerét szabályozó törvényhez igazodva pénteken módosult - szombati hatállyal - az öt látvány-csapatsportág támogatását biztosító törvény végrehajtását szolgáló kormányrendelet. Az eddigi határidő április 1. volt. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkárságának közleménye szerint mindezzel egyidejűleg megváltoznak az öt sportág - labdarúgás, kosárlabda, kézilabda, vízilabda, jégkorong - támogatásához kapcsolódó támogatási igazolások kiállításáról, felhasználásáról, a támogatás elszámolásának és ellenőrzésének, valamint visszafizetésének szabályairól szóló előírások is. "Mostantól a sportot támogató TAO kedvezmények igénybevételéhez nélkülözhetetlen sportfejlesztési programokat minden évben március 1. és április 30. közötti időszakban lehet majd benyújtani" - olvasható a közleményben, amely kitér arra, hogy a kedvezményezettek a továbbiakban is utánpótlás-nevelési, versenyeztetési feladataik ellátására, tárgyi eszköz beruházásra vagy felújításra (infrastruktúra-fejlesztésekre is), személyi jellegű ráfordításokra, valamint képzési költségek finanszírozására fordíthatják a pályázati úton nyert összeget. A mostani módosítás értelmében ugyanakkor - a közlemény szerint - csak olyan adóalanyok jogosultak a kedvezményre, amelyek köztartozásmentes adózóknak minősülnek. "Idén az alapítványok és az amatőr klubok közvetlenül is igénybe vehetik a versenyeztetési költségek támogatását" - áll a közleményben. "Míg 2011-ben a nemzetgazdasági, illetve a nemzeti erőforrás miniszter jóváhagyásához kötött támogatás mértéke 500 millió forint volt, úgy a módosulás értelmében idén 300 millió forint az értékhatár." A NEFMI közleménye azzal zárul, hogy a TAO-rendszerben a források felhasználását a továbbiakban is szigorú befogadási és ellenőrzési mechanizmus követi, "a közigazgatás szervezeti rendszerében egy három szakaszból álló ellenőrzési és monitoring rendszer működik."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.