Gazdaság

Szeged és Bácstopolya az ökogazdálkodásért

Szeged és Bácstopolya az ökogazdálkodásért

2012. március 17., szombat
Szeged és Bácstopolya az ökogazdálkodásért

Ami hiányzik az egyik oldalon, megvan a másikon

Az egészséges táplálkozást és a környezetünk védelmét szolgáló ökogazdálkodás kiteljesedése fogyasztók és termelők számára egyaránt számos előnnyel kecsegtet. Ennek tudományos megalapozását szolgálja az a most induló, határon átnyúló kutatási projekt, melynek nyitó rendezvényét szerdán tartották meg a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. központjában.

A kétéves munkában két szegedi kutatóbázis (a Gabonakutató Nonprofit Kft., az SZBK Növénybiológiai Intézet) és a szerbiai Megatrend Egyetem Bácstopolyai Ökogazdálkodási Kara működik együtt. A közös kutatásban az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és a Gabonakutató növényélettani és nemesítési alap- és alkalmazott kutatási eredményekkel vesz részt. Kísérleteik a tönköly-, tészta- és közönséges búzával, árpával, tritikáléval, zabbal, rozzsal, kölessel és pohánkával folytak ökológiai gazdálkodási körülmények között. A szántóföldi ökokísérleteket (tekintettel a több éves kísérleti gyakorlatra és az állatetetési kísérletekre) a szerb partner végzi a velük együttműködők körében. Az őszi vetéseket már októberben elvégezték, hogy a projekt két évébe az eredmények kiértékelése is beleférjen. A projekt eredményeit közvetlenül integrálják a bácstopolyai egyetemi oktatásba. Tapasztalataikat, kutatási eredményeiket az elkövetkezendő projektrendezvényeken széles körben megismertetik az érdeklődő szerb és magyar ökogazdálkodókkal. A projektet vezető

Pauk János

ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy azért nagyszerű az így kialakult munkakapcsolat, mert ami hiányzik az egyik oldalon, az megvan a másikon. Bácskatopolyán már több mint tíz éve folytatnak eredményes ökogazdálkodási kísérleteket gabonafélékkel és a tájba illő cigája juhokkal. Az állatkísérletben azt vizsgálják, hogy a cigája tej minőségét előnyösen befolyásolja-e az ökotermesztéssel előállított abraktakarmány etetése a hagyományoshoz képest. Magyarországon egy ilyen átfogó kísérleti háttér még unikumnak számít. Az SZBK a környezeti stresszekkel kapcsolatos alapkutatásban ért el jelentős eredményeket, melyeket a Gabonakutatóban a környezeti stresszekkel és kórokozókkal szembeni rezisztencianemesítésben hasznosítanak. Mivel az ökotermesztésben a vegyszerek használata mellőzendő, a jövedelmező termesztés megköveteli, hogy a hagyományos tájfajták mellett a korszerű genetikai hátteret is megtestesítő új növényfajták is szülessenek. E célok elérésére jó esélyt ad a határ két oldalán lévő egységes agro-ökológiai régió és a benne munkálkodó kutató- és oktatóhelyeknek a jelzett projektben támogatott, célirányos együttműködése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.