Gazdaság

Forgalmazhatók az őshonos gyümölcs tájfajták

Forgalmazhatók az őshonos gyümölcs tájfajták

2012. március 25., vasárnap
Forgalmazhatók az őshonos gyümölcs tájfajták

Aláírta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az őshonos gyümölcs tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendeletet, amely szerint a tájfajták egyszerűsített elismerési és minősítési eljárással kerülhetnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe.

A minisztérium közleménye szerint ahhoz, hogy a tájfajtákat forgalmazni lehessen, a növényeket fel kell venni a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) által vezetett Nemzeti Fajtajegyzékbe. Ehhez az új jogszabály értelmében elegendő a termelő, vagy a forgalmazó által benyújtott egyszerűsített leírás a más fajtáknál kötelező hivatalos leírással szemben. Fontos, hogy a termelők betartsák a gyümölcsfajták szaporításakor a növényegészségügyi előírásokat - áll a közleményben. A tájékoztatás szerint az olyan régi őshonos tájfajták, mint például a Szomolyai fekete cseresznye, a Gönc vidéki sárgabarack vagy a Szentesi rózsavirágú naspolya nemcsak az ízvilág és a gazdagabb tartalom miatt értékesek, ezek a fajták az évszázadok során tökéletesen alkalmazkodtak a környezetükhöz, ellenállóbbak, és általában nem igényelnek vegyszeres kezelést sem. A közlemény felhívja figyelmet arra, hogy ezen a hétvégén lesz Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe, amelyre Zala és Vas megyei civilek országos mozgalmat indítottak az őshonos gyümölcsfáink megőrzéséért: több magyarországi településen ültetnek ritka gyümölcsfákat. A kezdeményezést a gyümölcs tájfajtákról szóló rendelet Magyar Közlönyben való megjelentetésével támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium. A közlemény szerint március 24-én

Kovács Gyula

pórszombati erdész őshonos tájfajtákból álló, Medes-hegyi birtokán

V. Németh Zsolt

vidékfejlesztésért felelős államtitkárral mutatja be a gyümölcsoltás módját. A programhoz kapcsolódva 25-én a Vas Megyei Önkéntes Centrum hirdetett faültetési akciót, hogy minél több településen létesüljön egy-egy őshonos fákból álló gyümölcsöskert. Az agrártárca 1998-ban hozta létre Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeinek gyűjteményét. A jelenleg 300 tételes gyűjtemény 54 gyümölcs tájfajta szakmai-történeti leírását tartalmazza. A gyümölcsök regionális megoszlása alapján a hagyományos tájjellegű gyümölcsfajtában leggazdagabb három régió a Dél-Alföld, Közép-Magyarország, és az Észak-Alföld. A tájfajták közül a Gönci barack uniós oltalmat szerzett, a Szentendre-szigeti szamóca pedig elnyerte a HÍR védjegyet. A zöldség tájfajták termeszthetőségére és forgalmazhatóságára vonatkozó jogszabály 2011. július 14-én lépett életbe. A gyümölcs tájfajtákról szóló rendeletet tavaly szeptemberben készítette el a tárca, amit jóváhagyásra el kellett küldeni az Európai Uniónak, ezért a jogszabály csak most jelenhet meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.