Gazdaság

Fazekas Sándor: „Jó vetőmag nélkül nincs mezőgazdaság” + FOTÓK

Fazekas Sándor: „Jó vetőmag nélkül nincs mezőgazdaság” + FOTÓK

2012. március 1., csütörtök
Fazekas Sándor: „Jó vetőmag nélkül nincs mezőgazdaság” + FOTÓK

Az ország legnagyobb agrárkutató bázisára, a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft.-be látogatott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A Magyar földbe, magyar vetőmagot! címmel meghirdetett rendezvényen a miniszter megismerkedett az intézetben folyó munkával, megtekintette a legújabb élelmiszer-fejlesztési eredményeket, majd sajtótájékoztatón válaszolt az felmerülő kérdésekre.

A rendezvényen jelen volt

B. Nagy László

megyei kormánymegbízott,

Bodó Imre

,

Nógrádi Zoltán

és

Kalmár Ferenc

országgyűlési képviselők, az egyetem és a gabonakutató társintézményei és az agráriummal foglalkozó érdekvédelmi szervezetek, intézetek képviselői. Az intézmény 88 éves fennállása alatt

Fazekas Sándor

volt a 3 agrárminiszter, aki felkereste az intézetet – hangsúlyozta köszöntőjében

Szilágyi László

, a gabonakutató ügyvezető igazgatója. Látogatása kiváló alkalom arra, hogy megbeszéljék a gabonakutató gondjait, problémáit, ismertessék azokat az elképzeléseket, amelyek megvalósulásával közösen előre tudják vinni a magyar agrárium ügyét. Azt szeretnék, fogalmazott Szilágyi úr, hogy az agrárkutatás méltó elismerést vívjon ki magának a gazdák körében, és a finanszírozás terén se maradjon le a többi ágazat mögött. A gabonakutató sem anyagilag sem erkölcsileg nem tud versenyezni a konkurenciával abban, hogy ki ad nagyobb kedvezményt vagy nagyobb összegre szóló vásárlási utalványt, esetleg kupont vagy ajándék wellness hétvégét, külföldi utat a törzsvásárlóknak. Nekik ezt a szürkeállományukkal kell megoldaniuk. Olyan új fajtákat és hibrideket szándékoznak a jövőben piacra dobni, amivel a magyar gazdák is meg lesznek elégedve, amivel a termésüket, jövedelmüket fogják gyarapítani.

A magyar vetőmag világhírű

A miniszter örömét fejezte ki, hogy megismerkedhetett az ország legnagyobb agrárkutatójában folyó munkával, azokkal a feladatokkal és gondokkal, amelyek az ágazat szereplői számára megoldásra várnak, az intézetnek pedig komoly kihívást jelentenek. Kiemelte a gabonakutató rendkívül foltos szerepét a hazai mezőgazdaságban, kutatásban-fejlesztésben, melynek jó híre a határon túlra is eljutott. Március eleje a tavaszi mezőgazdasági munkálatok kezdetét jelenti, a vetés időszakát. Ilyenkor nagyon fontos, mi kerül a földbe, figyelmeztetett a miniszter. Azért indítottak december közepén kampányt a magyar vetőmag mellett, hogy minden érintett megtudja, milyen kiváló hazai szaporítóanyagokkal rendelkezünk, mennyire értékes ágazata ez az agráriumnak. Vetőmag nélkül nem létezhet mezőgazdaság, növénytermesztés és állattenyésztés sem. Ezért is fontos, hogy az ágazat elfoglalja az őt megillető helyét. Ez új munkahelyeket is jelent a kutatásban, nemesítésben, termesztésben és a mezőgazdaság egyéb területein. A kormányzat célja, hogy minél nagyobb arányban növelje a magyar vetőmag százalékát a hazai piacon. Az agrárium keretében rendkívül sikeres ágazat a vetőmag-előállítás, hiszen kevés olyan terület van, amely elmondhatja magáról, hogy az európai export tekintetében a harmadik, világviszonylatban pedig a kilencedik helyet foglalja el. Ezt követően a miniszter válaszolt a jelenlévő szakemberek kérdéseire, megtekintette az intézet üvegházaiban növekvő gabonafajtákat, majd megkóstolta a Lisztminőségi és Élelmiszerfejlesztési Labor kenyérkülönlegességeit, sós és édes süteményeit, valamint a helyben készült hidegen sajtoló üzemben előállított prémium minőségű étolajokat a felszolgált salátákon. Az egészséges táplálkozás legszigorúbb szabályainak megfelelő, helyben készült alapanyagokból előállított gazdag ételválasztékból csak néhányat említünk: tritikálés és árpás kenyér, köles felfújt barackkal, kukorica lepény, hajdina szelet, cirok kuglóf, zabos keksz, rizskeksz, köles tiramisu, zabtorta. A gabonakutató laborjában megváltoztatták a hagyományos napraforgó és olajlen-fajták zsírsavösszetételét, s olyan aranysárga, hidegen sajtolt olajat sikerült előállítaniuk, amely a legjobb minőségű prémium kategóriába tartozik, mindenben megelőzi az olívaolajat, ugyanakkor belföldön is olcsón eladható. A gabonakutató vezetése arról is tárgyalt a miniszterrel, hogy ezen hiánypótló termékek előállítására a jövőben akár plusz forrásokat is biztosítana a tárca.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.