Gazdaság

Csökken a lakosság eladósodottsága Szerbiában

Csökken a lakosság eladósodottsága Szerbiában

2012. március 21., szerda
Csökken a lakosság eladósodottsága Szerbiában

Az elmúlt hónapban Szerbiában nominálisan némileg emelkedett ugyan a lakosság eladósodása, ám az inflációs hatást figyelembe véve az eladósodás stagnál, sőt valamelyest csökkent az emberek banki tartozása - jelentette ki Veroljub Dugalic, a Szerbiai Bankszövetség főtitkára szerdán Belgrádban.

A lakosság adósságállománya februárban 1,9 százalékkal emelkedett és 562,25 milliárd dinár (körülbelül 5,1 milliárd eurónak megfelelő összeg) volt. Legnagyobb mértékben a lakásvásárlási hitelek összege növekedett, mivel a lakásvásárlási támogatásoknak köszönhetően körülbelül 400 új lakásvásárlási hitelkihelyezés történt februárban. Megfigyelhető azonban, hogy havonta folyamatosan emelkedik azoknak a hitelfelvevőknek a száma, akik késnek a törlesztő részletek befizetésével, az ilyen adósok aránya az összes hitelfelvevő 3,9 százalékát adja. A szerbiai vállalatok hitelfelvétele ez év február folyamán 0,7 százalékkal emelkedett, a vállalkozók adósságállománya pedig 5 százalékkal növekedett és eléri a 90,17 milliárd dinárt (819 millió eurót). A vállalatoknál és a vállalkozók körében némileg javult a törlesztési fegyelem.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.