Gazdaság

Befejező szakaszához ért a KASSETTS logisztikai projekt

Befejező szakaszához ért a KASSETTS logisztikai projekt

2012. március 27., kedd
Befejező szakaszához ért a KASSETTS logisztikai projekt

A bolognai Közlekedéstudományi Intézet és Logisztikai Alapítvány - ITL -, hét közép-európai partnerével közösen 2008-ban indította el a KASSETTS projektet azzal a céllal, hogy létrehozzon egy európai infó-kommunikációs technológiai (IKT) hálózatot a regionális és nemzetközi teherforgalom fejlesztése és optimalizálása érdekében. A projekt a Közép-Európa Területi Együttműködési Program keretében valósul meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozási támogatásával.

Dióhéjban a KASSETTS projektről

A KASSETTS projekt kialakította a logisztikai brókerek Európa-szerte stabilan működő IKT hálózatát, melyben minden egyes regionális bróker egy-egy irodát képvisel a bevont Kis- és Középvállalkozások (KKV) kiszolgálására. A broker összegyűjti a termelő KKV-k napi szállítási megrendeléseit, majd összesíti és optimalizálja a szállítási igényeket az IKT platform webes felületén keresztül. A következő lépésben a broker kiajánlja az összesített megrendeléseket az érdeklődő szállítmányozó cégek felé, és felkéri őket, hogy tegyék meg árajánlataikat. A folyamat akkor ér véget, amikor minden csoportosított és optimalizált megrendeléshez hozzárendelésre kerül egy-egy szállítmányozó. A KASSETTS projekten való 3 éves munka eredményeként megszületett a felhasználó cégek bevonásának gyakorlata és kialakításra került egy nyílt brókerhálózat. A legnagyobb üzemeltetési kihívás a projekt végső fázisában merült fel, amelyet a valós adatokkal és valós termelő vállalkozások bevonásával lebonyolított regionális, majd nemzetközi tesztelés jelentett. A tesztelés pozitív eredményekkel zárult, mely igazolja a KASSETTS brókerhálózat működésének hatékonyságát.

A KASSETTS együttműködésből származó előnyök

A tesztelések során a bevont cégek szállítási megrendeléseinek tervezésére, kezelésére és optimalizálására használtuk a KASSETTS bróker megoldást. A tesztelési eredmények minden projektrégióban az egységes teljesítményindikátorok (KPI) segítségével kerültek kiértékelésre. Több mint féléves folyamatot követően azonosítottuk és összevetettük egymással az egyes régiók legjobb eredményeit. A 7 európai régió brókerei mindösszesen több mint 10 000 szállítási megrendelést gyűjtöttek, optimalizáltak és terveztek újra. Ezen megrendelések 33,7%-a volt nemzetközi. A bevont vállalkozások nagy része termelő vállalat vagy nagykereskedő volt. A szállítási megrendelések között különböző anyagminőségű és túlnyomórészt szabvány méretű raklapos termékek szerepeltek, azonban előfordultak különböző méretű dobozokba csomagolt és egyéb, kevésbé jellemző egységekben megjelenő termék is. A KASSETTS eredmények összevetése a megszokott szállítási szervezési modellekkel számos előnyre vetett fényt. A szállítási missziók számának csökkenése meghaladta a 20%-ot és a teljes megtett út hossza több mint 16%-al csökkent. Ezen eredmények szorosan hozzájárultak az üzemanyag fogyasztás csökkenéséhez, amely kapcsán a megtakarítás eléri a 11%-ot. A különböző típusú költségek csökkentésével a bevont termelővállalkozások szállítási összköltségében átlagosan 15,7 %-os költségmegtakarítás mutatható ki. A költségcsökkentő hatásokon felül az üzemanyag megtakarítás hozzásegít az arányos CO2 kibocsátás csökkentéséhez is (kb. 11%). A rendszer továbbá bizonyított előnyökkel bír a szállítmányozás egészére, hiszen az üresen megtett kilométerek aránya 3,2 százalékponttal csökkent, míg az utakon eltöltött teljes idő majdnem 12,9%-kal. Ezek az ígéretes eredmények jól tükrözik az ilyen jellegű logisztikai megoldások előnyeit a menedzsment és optimalizálás terén. Habár a projekt a hivatalos záráshoz közeledik, a KASSETS bróker megoldás továbbra is egy hatásos eszköz marad, melynek bevezetése a felhasználók számára a jövőbeni haszon és versenyképesség forrása lehet. A kezdeményezés a projekt befejezésével sem fog lezárulni, sőt, minden projektrégióban folytatódni fog a KASSETTS koncepció valós körülmények közötti alkalmazása, valamint oktatási és képzési céllal való hasznosítása egyes partnerek segítségével. Utóbbi leginkább olasz, német és szlovén egyetemeket érint, de a Szegedi Egyetem is élénken érdeklődik a KASSETTS brókerhálózat koncepciójának felsőoktatási tananyagban való felhasználhatóságával kapcsolatban.

Széleskörű népszerűsítés

A KASSETTS projekt eredményeinek és előnyeinek megismertetése és népszerűsítése érdekében a Közlekedéstudományi Intézet és Logisztikai Alapítvány (ITL) Bolognában megrendezte a KASSETTS záró konferenciáját. A konferencián megjelentek száma megközelítette a 100 főt, beleértve az összes partnerrégió képviselőit és döntéshozóit, továbbá a különböző ipari szektorok, a tudományos élet és az érintett klaszterek küldötteit. A rendezvényen a projekt eredményei és a jövőbeli kilátások együtt kerültek bemutatásra az innovatív logisztikai és együttműködési trendekkel, valamint az európai üzleti élet jellemző döntéshozói megközelítéseivel. A konferenciáról bővebb információ a projekt holnapján a nyilvános dokumentumok menüpont alatt érhető el. További információ a projektről elérhető a

www.kassetts.eu

oldalon és a helyi koordinátoron keresztül, akinek elérhetőségei szintén megtalálhatóak a holnapon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.