Gazdaság

Baromfiár-emelés jön

Baromfiár-emelés jön

2012. március 19., hétfő
Baromfiár-emelés jön

Jelentős mértékben nőttek 2006 óta a baromfitermelés és -feldolgozás költségei, míg az árak ennél jóval kisebb mértékben emelkedtek; emiatt, és az uniószerte tapasztalható hiány miatt is nyár elejéig három lépésben drágul majd a baromfitermékek ára - írta a Világgazdaság hétfőn.

A Baromfi Terméktanácsnak az elmúlt hat év költségalakulását elemző anyaga szerint a csirketakarmány ára tavaly 82 százalékkal volt magasabb, mint 2006-ban, az idei első két hónapban pedig további 5 százalékkal nőtt. A pulykatakarmányok ára 2011-re megduplázódott 2006-hoz képest, 2012-ben eddig további 16 százalékkal emelkedett. A lap birtokába került dokumentum rámutat, hogy minden más fontos költségtényező is komolyan nőtt, míg a fogyasztói árak 2008-2009 óta nem változtak jelentősen. A felvásárlási árak csirkénél a 2006 márciusi szinthez viszonyítva 2011-re 44,7 százalékkal nőttek, pulykánál az emelkedés 2011-ig 40 százalék, 2012 elejére 57 százalék lett. Az anyag szerzői szerint a meghatározó anyag- és bérjellegű költségek növekedését a felvásárlási árak nem tudták kompenzálni. A baromfitermékek nettó átadási árai az elmúlt 3-4 évben jelentős mértékben nem változtak, az utolsó egy-két évben pedig csökkentek, úgy, hogy a fogyasztói árak sem emelkedtek.

Bárány László

, a Baromfi Terméktanács elnöke a lapnak elmondta: a már elfogadott, áprilistól élő 5-6 százalékos áremelés egyelőre csak a tenyésztőkön segít, a továbbra is alacsony fogyasztói árak miatt most a feldolgozók vannak bajban. Szerinte ezért egy 6-8 százalékos emelés szinte biztosra vehető május közepéig, és mivel az is csak visszarendeződés a három évvel ezelőtti szintekre, ezért az időközben megnőtt költségek miatt egy harmadik körös, 7 százalékos mértékű nyár eleji áremelésre is szükség lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.