Gazdaság

Soha sem tartozott ennyivel az állam

Soha sem tartozott ennyivel az állam

2012. február 24., péntek
Soha sem tartozott ennyivel az állam

Januárban minden idők csúcsát megdöntve 49,9 milliárd forintra ugrott a költségvetési intézmények lejárt adóssága, miután az államigazgatás "nyakába szakadtak" a megyei önkormányzatok, illetve azok számlatartozásai.

A Napi Gazdaság a pénteki számában a Magyar Államkincstár adatait idézi, miszerint az összes adósság 58,9 százaléka, 29,9 milliárd forint jelentkezett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél. Az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemek 5,2 milliárd forinttal tartoznak, a megyéktől átvett egészségügyi intézmények adóssága eléri a 18,4 milliárd forintot. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium alá tartozó közigazgatási hivatalok 11,6 milliárd forint adósságot halmoztak fel. A kincstár adatai szerint az összes adósságon belül januárban az állammal szemben fennálló tartozás 5,5 milliárd forint volt, míg a kifizetetlen szállítói tartozások elérték a 44,3 milliárd forintot. A Napi Gazdaság írása szerint a hatvan napon túli tartozások összege 10,8 milliárd forint, s 49,9 milliárd forint összes adósság alig tizedét, 5,2 milliárd forintot sikerült átütemezniük a közigazgatási intézményeknek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.