Gazdaság

Fazekas: elsődleges a vidék életminőségének javítása

Fazekas: elsődleges a vidék életminőségének javítása

2012. február 27., hétfő
Fazekas: elsődleges a vidék életminőségének javítása

A vidék életminőségének javítása a Nemzeti Vidékstratégia és a Darányi Ignác Terv elsődleges célja - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Miskolcon hétfőn, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Államigazgatási Kollégium ülésén.

A szaktárca vezetője úgy fogalmazott: az elmúlt két kormányzati ciklusban nem volt olyan vidékstratégia, agrárprogram, vidékfejlesztési program, amely a vidék gondjaira megfelelő megoldást kínált volna. A Nemzeti Vidékstratégia olyan komplex program, amely egyebek mellett a mezőgazdaságra, a vidékpolitikára, az élelmiszerellátásra, a környezetvédelemre, a foglalkoztatás növelésére, a közösségek megerősítésére, a vidéki életminőség javítására fókuszál - mondta

Fazekas Sándor

. A Darányi Ignác Terv - a vidékstratégia végrehajtását szolgáló keretterv - megvalósítására 300 milliárd forint, zömmel uniós forrás áll rendelkezésre 2013-ig, a pályázatokat valamennyi területen még ebben az évben megnyitják - tette hozzá. Több területet ölel körbe a stratégiai terv, amelynek célja a természeti értékek és erőforrások megőrzése, a sokszínű, életképes agrártermelés megvalósítása, fejlesztése, az élelmezési és élelmiszerbiztonság megteremtése. Ugyanakkor ágazati programokat - egyebek mellett szőlészet, borászat, föld és birtokrendezés, erdő és gyepgazdálkodás - is tartalmaz - jegyezte meg a miniszter. Hozzátette: speciális vidékfejlesztési programokat dolgoztak ki több tájegység, így a Cserehát, az Ormánság, Tokaj-Hegyalja területére is. Fazekas Sándor ismertette: a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés minden területére kiterjedő terv fontos eleme a jogszabályi környezet megújítása és egyszerűsítése, az ügyfélbarát támogatási és intézményrendszer kialakítása, a családi gazdaságok megerősítése, a mikrovállalkozások támogatása, valamint az élelmiszerek feldolgozottsági szintjének növelése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.