Gazdaság

Bejegyzési dömping a cégbíróságokon

Bejegyzési dömping a cégbíróságokon

2012. február 28., kedd
Bejegyzési dömping a cégbíróságokon

Megrohamozták a cégbíróságokat azok, akik még olcsón akartak céget alapítani, mivel márciustól nő a bejegyzés illetéke - írja a Napi Gazdaság kedden.

Március 1-e után az egyórás bejegyzési határidővel létrehozott cégek illetéke kft.-nél 50 ezerre, bt.-nél és közkereseti társaságnál (kkt.-nél) 25 ezer forintra emelkedik, míg jelenleg az illeték egységesen 15 ezer forint volt. Egyéni cég alapításánál nem változik a 15 ezer forintos illeték. Decemberben és januárban 7300-7300 céget alapítottak, szemben az egy évvel korábbi 5 ezerrel, illetve 3800-zal. A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) megtagadja az adószám kiadását, ha a vezető tisztségviselőnek a képviseletre jogosult tagnak vagy az 50 százaléknál nagyobb részesedéssel rendelkező tulajdonosnak 180 napon túli, 15 millió forintot meghaladó adótartozása van, illetve az előző öt éven belül vezető tisztségviselője volt olyan vállalkozásnak, amely 15 millió forintnál nagyobb adótartozást hátrahagyva szűnt meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.