Gazdaság

1 milliárd forint uniós támogatás Békéscsaba belvárosának fejlesztésére

1 milliárd forint uniós támogatás Békéscsaba belvárosának fejlesztésére

2012. február 15., szerda
1 milliárd forint uniós támogatás Békéscsaba belvárosának fejlesztésére

Az Új Széchenyi Terv keretében megkezdődött Békés megye székhelyének városrehabilitációja. A Dél-Alföldi Operatív Program pályázatán elnyert uniós támogatás összege meghaladja az 1 milliárd forintot, mely 57%-os támogatási intenzitást jelent Békéscsaba önkormányzata számára. A projekt indításának alkalmából csütörtökön ünnepélyes alapkőletételt rendeznek a beruházás helyszínén.

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Dél-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „Megyei jogú városok integrált fejlesztése” című felhívásra. A projekt összköltsége közel 2 milliárd forint, melynek több mint felét vissza nem térítendő támogatás formájában nyerte meg az önkormányzat. A városfejlesztési projekt keretében a Szent István tér újjáépítésével fő közlekedési útvonalból látványosságoknak, eseményeknek és rendezvényeknek helyet adó városi tér alakul, többek között növénytelepítéssel, díszkút, rózsakút és harangjáték kialakításával. A Szabadság téren az átmenő gépjárműforgalom megszűnik, buszmegálló és buszforduló, valamint a Szabadság tér Szent István tér felőli végén 16 férőhelyes parkoló épül. Az Andrássy úton új burkolati sávokat alakítanak ki növénykazettákkal és vízgépészeti elemekkel kiegészítve, kétmedencés látványszökőkutat hoznak létre, illetve egy új, 204 férőhelyes parkolóház is létrejön. A beruházásnak köszönhetően átépítik a Luther Márton utcát, az Irányi Dániel utcai csomópontban jelzőlámpás forgalomszabályozás kiépítésére kerül sor. A projekt teljes területén új csapadékvíz elvezető rendszer épül ki, emellett az ivóvízvezetékek felújítását is tervezik. A közvilágítás esetében az új főtéren műemléki környezet követelményei szerinti lámpaoszlopokat helyeznek el. Felújítják Békéscsaba egyik legszebb egykori városi polgárházának és a Szent István tér 10. szám alatti épületnek a homlokzatát, nem utolsó sorban pedig a Városháza főhomlokzatát is. A projekt alapvető célja a városközpont fizikai megújítása és a társadalmi kohézió együttes erősítése, új települési és kistérségi gazdasági, közösségi és közszféra funkciók megteremtésének ösztönzése, valamint a meglévő funkciók megerősítése, ezáltal a város fejlődésének dinamizálása. A beruházás megkezdését reprezentáló ünnepélyes alapkőletételt 2012. febr.16-án 11 órától tartják a Szent István téren a Polgármesteri Hivatal előtt, majd ezt követően a projektterület bemutatására, interjúk készítésére kerül sor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.