Gazdaság

Új uniós közbeszerzési szabályok születnek az idén

Új uniós közbeszerzési szabályok születnek az idén

2012. január 5., csütörtök
Új uniós közbeszerzési szabályok születnek az idén

A kis- és közepes méretű vállalkozások (kkv) könnyebben férhessenek hozzá a közbeszerzési piachoz, egyebek mellett ezt a követelményt is tartalmazzák az új közbeszerzési irányelvek, amelyek az év végéig készülnek el, és a 2004-es szabályokat váltják fel, erről határozott még decemberben az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság és a Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent információ szerint a mostani költségvetési nehézségek közepette a közbeszerzések hatékonysága minden tagállam számára fontos. A Bizottság négy pontba foglalta az új irányelvekkel kapcsolatos követelményeket, ezek közül az első számú cél a szabályok és eljárások egyszerűsítése, rugalmasabbá tétele. Ennek keretében a tárgyalásos eljárás igénybevételét bővíteni kell, mivel így az ajánlatkérő a szükségleteinek jobban megfelelő árukat és szolgáltatásokat szerezhet be kedvezőbb áron. Ide tartozik még a közbeszerzések során alkalmazott elektronikus kommunikáció kiterjesztése. A második pont a már említett kkv-támogatás, amelynek egyik eszköze az adminisztráció csökkentése. A harmadik feltétel a közbeszerzések minőségének a javítása. Ide tartozik az, hogy az ár mellett vegyék figyelembe értékeléskor a termék egész élete alatti költségeket. Végül a reform része a korrupcióval szembeni fellépés, és a nemzeti felügyeleti hatóságok erősítése.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.