Gazdaság

Tavasszal tovább drágulhatnak a tejtermékek

Tavasszal tovább drágulhatnak a tejtermékek

2012. január 25., szerda
Tavasszal tovább drágulhatnak a tejtermékek

Tovább drágulhatnak a tejtermékek a következő hónapokban, mert a feldolgozók veszteséges működésének elkerülésére az átadási ár mintegy ötszázalékos emelésére lehet szükség a piacon - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A nyers tej árának tavalyi emelkedése és a támogatások hatására stabilizálódni látszik a hazai tehénállomány, a feldolgozók tapasztalatai szerint kismértékben nőtt is a tejtermelés. A termelők szerint ugyanakkor csak támogatásokkal lehet nyereséges a tevékenység, a feldolgozók számára pedig a költségek korlátozott kiskereskedelmi elismertethetősége miatt nem hozott jó eredményt 2011. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2011-ben 21 százalékkal nőtt a nyers tej termelői átlagára, a tej és tejtermékek feldolgozói átadási ára pedig 9 százalékkal. A gyenge forint hatására 26 százalékkal bővült a nyers tej kivitele - ennek több mint kétharmadát termelők és kereskedők exportálták, a feldolgozók 33 százalékkal részesedtek az exportból -, a feldolgozók belföldi vásárlása pedig 7 százalékkal mérséklődött. Miután az elmúlt évet kisebb nyereséggel zárták a termelők, és a következő hónapokban is fennmarad a keresleti piac Európában, további egy-két forintos termelői áremelkedésre lehet számítani - mondta a lapnak

Hegedűs Imre

, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója. A termelői tulajdonban lévő Alföldi Tej Kft. ügyvezetője pedig úgy vélte, legkevesebb 4-5 százalékkal kell emelni a tejtermékek átadási árát ahhoz, hogy a feldolgozók működése ne legyen veszteséges. Mélykúti Tibor megjegyezte: valamennyi költségelem - az adóterhek, a munkabér és járulékai - növekedésének ellensúlyozásához legalább 8-10 százalékos áremelésre lenne szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.