Gazdaság

Szalay: a válság nem befolyásolja a TAO-kedvezményt

Szalay: a válság nem befolyásolja a TAO-kedvezményt

2012. január 10., kedd
Szalay: a válság nem befolyásolja a TAO-kedvezményt

Szalay Ferenc szerint a gazdasági válság ellenére a költségvetés bírni fogja a társasági adóból levonható, sporttámogatásokra fordított összeg jelenlegi szintjét, s az nem fog csökkenni a későbbiekben.

Az Országgyűlés sport és turizmus bizottságának alelnöke - egyben a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke - a Digi Sport keddi Reggeli Start című műsorában emlékeztetett arra, hogy a társasági nyereségadóból igényelhető támogatásokra (TAO) megfogalmazott igény eredetileg összesen 100 milliárd forint körüli összeg volt, ám az öt látványsportág – labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda és jégkorong – vezetői mértéktartóak voltak, így végül évi 26,5 milliárd forintos támogatási keretet hagyott jóvá 2012-re az Országgyűlés. A képviselő szerint ez a pénz csak töredéke annak, ami a társasági nyereségadóból összesen befolyik. „Ez az összeg még tartható, ennyit a költségvetés még bírni fog a későbbiekben is” – fogalmazott a fideszes politikus, aki érzékeltette, azért is fontos, hogy megmaradjon ez a szint, mert ha ez az összeg kikerülne a támogatási rendszerből, akkor az öt látványsportág akár be is dőlhetne. „A látványsportágaknál ugyanis a szponzoráció áttevődött ide, a társaságiadó-kedvezményre. Ezek a pénzek ugyan nem a profi sportra mennek, hanem az utánpótlásra, a létesítményekre, a felszerelésekre és a különböző technikai lehetőségekre, de ezek mind-mind meghatározó részei a profi sportklubok költségvetésének is. Azt gondolom, ha ez most kikerülne a rendszerből, akkor nagyon komoly gondot okoznánk az egész magyar sportnak” – mondta Szalay, aki összegzésként hozzátette, hogy a társasági adóból levonható sporttámogatásokra összesen 1800 pályázat érkezett be, s a jóváhagyott 26,5 milliárdos keretből 12 milliárd forint jut a labdarúgásra, 1,5 milliárd a jégkorongra, 4,5 milliárd a kosárlabdára, és ez utóbbihoz hasonló nagyságrendű összeggel gazdálkodhat a kézi- és a vízilabda is. „Szerintem ez egy normális arány, és ne feledjük, hogy ennyi pénz még soha nem folyt be a magyar sportba. Fontos megjegyezni azt is, hogy a pénzek jelentős részét, 60-65 százalékát az utánpótlás-nevelésre lehet felhasználni, így ezzel a lépéssel tulajdonképpen a magyar sport jövőjébe fektetünk be” – mondta

Szalay

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.