Gazdaság

Nőtt az euróövezeti feldolgozóipar

Nőtt az euróövezeti feldolgozóipar

2012. január 2., hétfő
Nőtt az euróövezeti feldolgozóipar

Árnyalatnyit nőtt az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménye decemberben: a Markit gazdaságkutató intézet hétfőn publikált adatai szerint a feldolgozóipari beszerzési menedzser index (PMI) 46,9 pontra emelkedett a novemberi 46,4 pontról.

Az adat megfelelt az elemzők várakozásának. Az előző öt hónapban a mutató - amely ötven pont alatt az ágazat teljesítményének a zsugorodását, a fölött növekedését jelzi - folyamatosan csökkent. Mindent egybevetve a tavalyi negyedik negyedévben az átlagos feldolgozóipari PMI 2009 második negyedéve óta a leggyengébb volt az euróövezetben. A háromezer vállalat megkérdezése alapján összeállított felmérésből kiderül, hogy az ágazat gyakorlatilag minden euróövezeti országban zsugorodásban van, de eltérő mértékben: Németországban, Franciaországban, Hollandiában és Ausztriában a mutató közelebb van az 50 ponthoz, míg Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban messzebb esik a mutató a növekedést a csökkenéstől elválasztó küszöbértéktől.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.