Gazdaság

Csordogáló offshore pénzek

Csordogáló offshore pénzek

2012. január 14., szombat
Csordogáló offshore pénzek

Tizenegy hónap alatt, november végégig 24 milliárd forintot hoztak vissza Magyarországra az offshore-adóamnesztia keretében, ami 2,37 milliárd adóbevételhez juttatta közkasszát - írja a Magyar Nemzet a szombati számában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közlésére hivatkozva.

A lap emlékeztet arra, hogy a kedvezményes szabályok szerint csak 10 százalék adót kell fizetni a külföldről hazautalt - offshore cégben vagy bankszámlán lévő - pénzek után, és a vagyon eredetét sem firtatják.

Zara László

, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke a hazahozott pénzek felhasználásával kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta: tapasztalatai szerint az üzletemberek kivárnak. Elképzelhetőnek nevezte, hogy az év második felében "nagyobb értékű külföldi vagyonok is útra kelhetnek", ha megszületik a magállapodás a nemzetközi hitelintézetekkel és a kormány meggyőzően szerepel a következő hónapokban. Az elnök szerint azon is elgondolkodhatnának a törvényhozók, hogy az év végéig meghosszabbítsák az offshore-amnesztiát, egyrészt azért, mert óriási összegekről van szó, másrészt azért, mert devizában vannak. Zara László a Magyar Nemzetnek nyilatkozva hangsúlyozta, alaptalanok azok a félelmek, amitől egyesek tartanak, hogy az adóhivatal nyilvántartásba veszi őket. A törvény szerint ugyanis a hazautalt pénz után a 10 százalék adót a bank vonja le, fizeti be és vallja be, a hazautaló nem kerül kapcsolatba a hatósággal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.