Gazdaság

A dohányipar forgalma közel 500 milliárd volt tavaly

A dohányipar forgalma közel 500 milliárd volt tavaly

2012. január 29., vasárnap
A dohányipar forgalma közel 500 milliárd volt tavaly

A magyarországi dohányipar forgalma a múlt évben mintegy 500 milliárd forintot tett ki, és közel 10 százalékkal haladta meg az előző évit - közölték a jelenlévő szakemberek Budapesten a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének sajtótájékoztatóján.

A múlt év végén alakult szakmai szervezet azokat az iparági szereplőket képviseli, amely cégek részt vesznek a magyarországi felvásárlásban és a hazai gyártásban. A szervezet tagjai: a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., a Continental Dohányipari Zrt., az Imperial Tobacco Magyarország Dohányforgalmazó Kft., valamint az Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. A háttérbeszélgetésen jelenlévő szakemberek úgy vélték, az idei évben a forgalom visszaesésével lehet számolni, ami a szektorra ható negatív gazdasági körülmények miatt akár jelentős is lehet. A vertikum működését ugyanis jelentősen befolyásolja majd a bekövetkező jövedéki adóemelés, a dohánykereskedelem várható szigorítása, valamint a dohányzási tilalom kiterjesztése. Ez utóbbi a külföldi tapasztalatok szerint akár 5 százalékos forgalom csökkenéssel is járhat. A jövedéki adó emelése miatt ez év közepétől mintegy 20 százalékos fogyasztói áremelésre számíthatnak a magyar dohányosok a szövetség előrejelzése szerint. A szakmai szervezet a dohánykereskedelem szabályozását célzó törvényjavaslatot számos helyen "életszerűbbé" tenné. A javaslat szerint 2000 lakosra jutna egy dohányt árusító bolt, a szövetség viszont 1100-1200 főnél húzná meg ezt a határt. A dohánytermékeket árusító kereskedelmi helyek száma így is 10 ezerre csökkenne a mostani 43 ezerről, míg az eredeti elképzelés megvalósulása esetén mindössze 6-7 ezer dohánybolt lenne. A szövetség javasolja azt is, hogy a dohányboltokban más árucikkeket is árusítani lehessen, hogy az üzlet működtetése kifizetődő legyen, továbbá a bolt koncessziós díját alacsony összegben határozzák meg, amit azután egy bizonyos forgalom elérése után forgalomarányosan lehetne tovább emelni. A szakemberek nem tartják kizártnak, hogy a dohány kiskereskedelem átalakításával a feketepiac mostani 3-6 százalékos aránya akár 15 százalékra is nőhet, ami az államnak mintegy 80 milliárd forintos adóbevétel-kiesést jelentene. A dohányforgalomból származó bevétel mintegy 80 százalékát az állam adó formájában elvonja.

Mikola Gergely

a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója megjegyezte: a környező országokban a dohány feketepiac aránya nagyobb, mint jelenleg Magyarországon. A szövetség nevében Mikola Gergely, arról is beszélt, hogy a szövetség egyetért a dohánykereskedelem feltételeit szigorító törvényjavaslat alapvető céljaival, azaz, hogy a 18 év alattiak dohányáruhoz jutását megnehezítsék, továbbá új munkahelyek jöjjenek létre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.