Gazdaság

2012-ben biztonságban vannak a magánbetétek

2012-ben biztonságban vannak a magánbetétek

2012. január 6., péntek
2012-ben biztonságban vannak a magánbetétek

15 éve borult fel a Postabank-maci

Tizenöt évvel ezelőtt fekete februárja volt a magyar bankrendszernek. Ekkor tört ki ugyanis a Postabank-pánik. Valódi tömeghisztéria alakult ki, amikor 1997. február 28-án elterjedt híresztelések szerint veszélyben a Postabank léte, ezért az emberek a pánik három napja alatt mintegy 70 milliárd forintot vettek ki a pénzintézetből.

A pánik vidéken indult, amikor az egyik egri bankfiók alkalmazottja elindította a hírt, miszerint a Postabank hamarosan bedől. Azonban máig kiderítetlen, hogy pontosan mi okozta azt az országos pánikot, amelynek következtében a Postabank és Takarékpénztár Rt. megriadt ügyfelei néhány nap alatt szinte teljesen kiürítették az ország második legnagyobb bankját. Az akkori állami vezetésben felmerült, hogy a magánbetéteket egy időre zárolják.

1997-ben felborult a Postabank-maci

A Postabankot 1988 óta

Princz Gábor

vezette, és a botrányt követően még egy évig ő állt az élén. A pánikot követően a „macis bank”-ot 1999-ben tőkeemeléssel feljavították, így a konszolidáció 220 milliárd forintba került az államnak. A csőd szélére került pénzintézetet végül 2004-ben az Erste Bank 110 milliárd forintért vette meg.

A volt bankvezér a későbbi bírósági tárgyalásokon elmondta, máig tisztázatlan miért tört ki az 1997-es pánik, amikor az emberek néhány nap alatt hetvenmilliárd forintos betétüket vonták ki a pénzintézetből és így – saját szavai szerint – mindössze az egymilliárd forint értékű apró maradt akkor a kasszában. A bankpánik 1997. február 27-én, egy csütörtöki nap délutánján indult és péntek reggel már országszerte százezrek álltak sorban a Postabank fiókjai előtt, hogy kivegyék ott elhelyezett pénzüket. A bankpánik napján megfigyelhető volt, ahogy az országban óráról-órára újabb városokat ért el a betétkivonási hullám.

2012-ben ez nem fordulhat elő

Bár az információáramlás ma nagyságrendekkel gyorsabb – teret engedve a rémhírek terjedésének is – hasonló esetre a szakemberek nem számítanak annak ellenére, hogy egyes körök ezt próbálják elhitetni a lakossággal, és egyre többen keresnek fel osztrák pénzintézeteket, ahol már csak napokkal későbbre tudnak időpontot adni a leendő, és „kedves” magyar ügyfeleknek.

Orbán Viktor

miniszterelnök pénteken reggel

Simor András

jegybankelnökkel,

Matolcsy György

nemzetgazdasági miniszterrel,

Fellegi Tamás

IMF-tárgyalásokat vezető tárca nélküli miniszterrel, valamint a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihállyal is megbeszélést folytatott. Az ezt követő sajtótájékoztatón kijelentette, a kormány részéről föl sem merült, hogy az emberek megtakarításaihoz nyúljanak. http://www.youtube.com/watch?v=I1_Q7Luh_8k

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.