Gazdaság

Van elég földgáz és importkapacitás a jelenlegi fogyasztáshoz

Van elég földgáz és importkapacitás a jelenlegi fogyasztáshoz

2011. december 8., csütörtök
Van elég földgáz és importkapacitás a jelenlegi fogyasztáshoz

Van elég földgáz és elég vezetékkapacitás az importhoz a jelenlegi felhasználáshoz képest - mondták el a szakértők az energiainfo.hu szakportál és a KPMG közös sajtóbeszélgetésén csütörtökön Budapesten.

Drukcer György

, a szakportál vezető elemzője ismertette, hogy a földgázimport szállító kapacitása napi 160 millió köbméter, miközben a felhasználás átlagosan 65-68 millió. A vezetékek kihasználtságával kapcsolatban

Zsuga János

, az FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az Európai Unió előírásainak megfelelően csak olyan interkonektor építhető, amely kétirányú. Ennek az EU-tagállamok határát összekötő FGSZ-vezetékek már teljesen megfelelnek. A vezérigazgató megjegyezte: hogy a gáz árában a legnagyobb tétel nem az infrastruktúra, hanem a gázmolekula ára. A földgázfelhasználás 2005 óta folyamatosan csökken Magyarországon. Abban az évben az éves fogyasztás még 17,5 milliárd köbméter volt, 2009-ben pedig már csak 11,1 milliárd - mondta el Drucker György. Zsuga János ehhez hozzáfűzte: október elejétől december elejéig - miközben hideg is volt - a napi felhasználás mindössze 57 millió köbméter volt, 20 százalékkal kevesebb a szokásosnál. Zsuga János beszélt a fejlesztési tervezésről, amit az Európai Unió írt elő. A tagországoknak 10 évre szóló hálózatfejlesztési tervet kell készíteniük, amit a nemzeti energiahatóság hagy jóvá. A Magyar Energia Hivatal abból a szempontból is vizsgálja az országos gerinchálózat fejlesztési tervét, hogy az milyen hatással van a felhasználói árra - magyarázta Zsuga János. A jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben a kereskedőknek előszerződéssel kell bizonyítaniuk az igényüket, és ennek alapján mintegy 400 kilométer földgázvezetéket kellene megépíteni a következő 10 évben Magyarországon. Ezt a tervet az FGSZ a napokban adja be az energiahivatalhoz. Energiapiaci szakértők úgy vélik, hogy kétséges lehet az előszerződés teljesítésének kikényszerítése. Az igények alapján az látszik, hogy új erőmű-beruházásokra készülnek, de a befektetők még kivárnak - jegyezte meg

Kovács Csaba

, a KPMP üzletágigazgatója. Hozzáfűzte: változóban van a piac, a várakozások szerint sok kiserőmű épül majd. A hálózatfejlesztésről szólva hangsúlyozta, hogy az Európai Unió szándéka szerint a fejlesztések a regionalitást, a teljes európai hálózat kiépítését céloznák. A beszélgetésen szó esett a földgáz fűtőértékéről is. Zsuga János - idézve a Magyar Energia Hivatal fogyasztói panaszokra végzett vizsgálatát - azt mondta: nem a földgáz minőségével van a baj, hanem - bizonyos tényezők, mint például a vízvezetékben lévő víz nyári és téli hőmérséklete közti jelentős különbség figyelmen kívül hagyása mellett - azzal, hogy a magyar fogyasztók többsége sajnos nem végezteti el az éves karbantartást a gázüzemű berendezésein.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.