Gazdaság

Kamattámogatást javasol a diákhitelekre a Jobbik

Kamattámogatást javasol a diákhitelekre a Jobbik

2011. december 10., szombat
Kamattámogatást javasol a diákhitelekre a Jobbik

A Jobbik a teljes diákhitelezés állami felügyelet alá helyezését, a hitelfelvevő hallgatók számára pedig állami kamattámogatás bevezetését javasolja.

Z. Kárpát Dániel

, a párt országgyűlési képviselője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján aggodalmának adott hangot, amiért a kormány felsőoktatási törvényjavaslata szerint "ha nem is kimondott tandíjat", de - mint mondta - ahhoz nagyon hasonló képzési hozzájárulást kérhetnek a hallgatóktól. A Jobbik szerint e jelenlegi "demográfiai hullámvölgyben" elfogadhatatlan lenne kirekeszteni a felsőoktatásból a kevésbé tehetős, ám tehetséges fiatalokat - húzta alá. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a családoknak hatalmas terhet jelent a gyereknevelés, és a felsőoktatásba kerülőket szerinte már nem lenne szabad büntetőkamatokkal terhelni azért, hogy megszerezzék azt a tudást, amely nélkül nem tudnak érvényesülni a későbbiekben. Kiemelte: a diákhitelek állami kamattámogatás alá helyezését a bankadóból finanszírozhatnák, amelynek költségeit szerinte a pénzintézetek jelenleg az ügyfelekre hárítják. Z. Kárpát Dániel a bankadó mellett a diákhitelek esetében is átfogó fogyasztóvédelmi vizsgálatot sürgetett, mondván: tapasztalataik alapján itt is hasonló panaszok merülnek fel, mint amilyennel a devizában eladósodottak találkoznak. Példaként említette, hogy a tanulmányaikat befejező, de azonnal munkába állni nem tudó adósok számára magasabb kamatlábat határoznak meg, a törlesztéssel későknek pedig súlyos büntetőkamatokat számolnak fel, ráadásul szavai szerint elmaradás esetén rövid időn belül a BAR-listán is találhatják magukat. A jobbikos politikus hangsúlyozta továbbá, hogy korábban pártja javasolta a devizahitelek forintra váltását is, de azt szerinte a kormány először örültségnek nevezte, és csak másfél évvel később kezdi megfogadni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.