Gazdaság

Megugrottak az MVM-es áramtarifák

Megugrottak az MVM-es áramtarifák

2011. november 3., csütörtök
Megugrottak az MVM-es áramtarifák

Megugrottak az árak a Magyar Villamos Művek (MVM) múlt héten tartott áramnagykereskedelmi árverésén, az alapvető viszonyítási pontnak tekintett zsinórtermék az első, júliusi aukcióhoz képest 8 százalékkal drágult, az idei áramtarifákat meghatározó tavaly év végi árverésekhez képest pedig átlagosan mintegy 20 százalékos az emelkedés - számolta ki a Népszabadság az állami energiaholding internetes oldalán fellelhető közlemény alapján.

A lap csütörtöki számában ismerteti: az MVM a nyertes kereskedőknek 2012-ben kilowattóránként (kWh) 17 forintos tarifával szállítja a nonstop áramot. A trend tehát elmozdulni látszik a 2010–2011-es 14-15 forintos mélypontról. Ha a nem lakossági fogyasztóknak juttatott áram tavaly óta tapasztalt átlag 20 százalékos áremelkedését a lakossági áram árára is kiterjesztenék, az önmagában mintegy tízszázalékos lakossági tarifaemelést tenne szükségessé. Ennek oka, hogy maga az áramár a kilowattóránként több mint 40 forintos bruttó díjnak csak mintegy fele. Az árverés eredményeként közzétett 17 forintos tarifára a szolgáltatók néhány forintos árrése, a szolgáltatók áramhálózatának több tízforintos működtetési költsége, illetve számos egyéb tétel rakódik rá. Ezeket a kormány különböző megfontolások alapján szintén rendszeresen módosíthatja - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.