Gazdaság

Magyarország Európa egyik vezető állateledel-gyártója, minőség-ellenőrzés nélkül

Magyarország Európa egyik vezető állateledel-gyártója, minőség-ellenőrzés nélkül

2011. november 12., szombat
Magyarország Európa egyik vezető állateledel-gyártója, minőség-ellenőrzés nélkül

Magyarország Európa egyik vezető állateledel-gyártója és exportőre, a kutya- és macskafalatok gyártása a magyar élelmiszer-feldolgozás egyik siker-melléküzemága, gyakorlatilag azonban minőség-ellenőrzés nélkül - írja a szombati Népszabadság hétvégi mellékletében.

A szárított állateledel-gyártást, minőséget és kínálatot bemutató összeállításban felhívják a figyelmet arra, hogy míg a minőség-ellenőrzés némelyik európai országban az állatvédelmi hatóság feladata, Magyarországon ilyen hatóság nincs. A jogszabályok pedig meglehetősen engedékenyek: lehetővé teszik például, hogy harmadosztályú húsipari hulladékból gyártsanak eledelt a hobbiállatok számára. A lapnak nyilatkozó állatorvos szerint az utóbbi 20-30 évben, a száraztápok forgalmának felfutásával párhuzamosan látványosan megnőtt a daganatos betegségben szenvedő kutyák, macskák aránya. Magyarországon a kedvtelésből tartott állatok 60 százaléka kutya és macska, 20 százaléka madár, míg a maradék 20 százalékot a kistestű emlősök, hüllők, kétéltűek és halak teszik ki. Kutyából 2009-ben 1 millió 234 ezret oltottak, a kóbor kutyák számát pedig 200 ezerre becsülik. A hazai macskapopuláció becslések szerint negyedével-ötödével haladhatja meg a kutyákét, ami közel kétmillió macskát jelent. Az éves állateledel-fogyasztás pedig mintegy 160 ezer tonnára tehető - derül ki az összeállításból.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.