Gazdaság

Fellegi: most van a legjobb alkalom a magyar-kínai együttműködésre

Fellegi: most van a legjobb alkalom a magyar-kínai együttműködésre

2011. november 12., szombat
Fellegi: most van a legjobb alkalom a magyar-kínai együttműködésre

Kínai vállalkozókkal, pénzügyi cégekkel való megbeszélésekkel folytatódott Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kínai látogatásának sanghaji programja szombaton.

A miniszter, aki egyben a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos is, délután tárgyalt a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) tagvállalatainak egy részével. A szervezettel a korábbi miniszterelnöki látogatás alkalmával kötött hosszú távú megállapodást a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ). A két fél most évenkénti rendszeres találkozókra törekszik, melyet közvetlenül a Magyar-Kínai Üzleti Tanácson keresztül és ad hoc fórumok biztosításával látnak megvalósíthatónak - mondta el

Fellegi Tamás

az MTI-nek. A miniszter kínai pénzügyi vállalatokkal - többek közt a Haitong, a Foshun, a Yunfeng Fund, a Tebon és a CMBC képviselőivel - arról tárgyalt, hogy kínai cégek miként tudnának bekapcsolódni Magyarországon a befektetési, a hitelezési, állampapírvásárlási ágazatokba. A megbeszélések eredményeként kötvénykibocsátást illetően a Haitong és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) között alakulhat ki együttműködés Sanghajban és Hongkongban, a viszontbiztosítás területén pedig a Foshun lehetne a kínai fél - mondta Fellegi Tamás. A miniszter kínai újságíróknak tartott sajtótájékoztatóján a magyar-kínai kapcsolatok erejét hangoztatta. "A két ország politikai, gazdasági rendszere sok mindenben különbözik, de elfogadjuk azokat a formákat, melyeket a másik kialakított magának, ez a kulcsa annak, hogy egy új szövetség jött létre a két ország között" - fogalmazott a kormánybiztos. Intézményi és magánemberi együttműködésre az elmúlt években most adódik a legjobb alkalom, a politikai, az emberi bizalom megalapozott, erős. A miniszter példaként a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az autóipar, a gyógyszeripar terén való kooperációt említette, s az enerigaipari szektorban remél bővülést, elsősorban a megújuló energiák előtérbe kerülésének következtében. Javítani kell a vízgazdálkodás, a vízkezelés és a kutatás-fejlesztés területén való együttműködést is, különösen a biotechnológia terén - tette hozzá. Újságírói kérdésre válaszolva Fellegi elmondta: a Fitch Ratings pénteki lépése, mellyel negatívra rontotta le a magyar besorolás kilátását, nem lesz hatással a kínai-magyar kapcsolatokra. Szombaton hajnalban a Standard & Poor's vette negatív megfigyelés alá Magyarországot. Fellegi Tamás Sanghajból Hongkongba, majd Sencsenbe (Shenzhen) utazik tovább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.