Gazdaság

Idén már nem lesz termékrendelet

Idén már nem lesz termékrendelet

2011. szeptember 2., péntek
Idén már nem lesz termékrendelet

A legjobb esetben is csak jövő év elején léphet életbe az a rendelet, amelyben a Vidékfejlesztési Minisztérium azt szabályozná, hogy mely élelmiszerekre kerülhet rá a magyar termék kategória - írja a pénteki Magyar Nemzet.

Bár a Vidékfejlesztési Minisztérium már a nyár elején bejelentette, hogy elkészült a magyar termék-rendelet, a Magyar Nemzet információi szerint a szabályozás tervezete mind a mai napig a Miniszterelnökségen van. Vagyis a korábbi sajtóhírekkel ellentétben azt Magyarország nem küldte el az Európai Uniónak jóváhagyásra, tehát még az is feltételezhető, hogy az új jogszabályt a legjobb esetben is csak jövő év elején hirdethetik ki. A napilap úgy tudja, hogy a rendelettel kapcsolatos késlekedés nem véletlen, ugyanis miként a korábbi verzióval, úgy a mostanival kapcsolatban is ugyanaz a gond léphetett fel, nevezetesen, hogy nem csak egyetlen definíciót alkalmaznak arra, milyen élelmiszert nevezhetnek magyarnak. A legutolsó változat értelmében a tárca szakértői magyar és hazai terméket is megkülönböztetnének, ami sokak szerint fogalomzavart okozhat, vagyis kétségbe vonja magának a rendeletnek az értelmét. A napilap emlékeztet, hogy a szaktárca első körben egy "száz százalékban magyar" és "magyar" elnevezésekkel operáló rendeletet készített elő, amit később kénytelenek voltak átdolgozni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.