Gazdaság

Az ősszel újabb veszélyszakaszba juthat a világgazdaság

Az ősszel újabb veszélyszakaszba juthat a világgazdaság

2011. szeptember 4., vasárnap
Az ősszel újabb veszélyszakaszba juthat a világgazdaság

Az ősszel újabb veszélyes időszakba juthat a világgazdaság - jövendöli Robert Zoellick, a Világbank elnöke, aki szerint miközben a világ más nagy gazdasági központjai lassuló növekedéssel és bizalomhiánnyal szembesülnek, a növekedési motor Kínának szerkezeti reformokat kell végrehajtania.

Zoellick

, aki a hétvégén egy Kína kilátásaival foglalkozó pekingi konferencián nyilatkozott, úgy vélte, hogy az ország a következő 15-20 évben nagy eséllyel a világ magas jövedelmű országai közé kerülhet. Ugyanakkor Kínára jelenleg alulról és felülről egyaránt nyomás nehezedik: alulról az alacsony bérű országok támasztotta verseny, felülről pedig magas jövedelmű államok innovációs és technológiai versenye. Hangsúlyozta, hogy az Európában és az Egyesült Államokban hozott gazdaságpolitikai döntések mellett immár a Kínában születő döntések is az egész világgazdaságot befolyásolják. Zoellicknél borúsabb forgatókönyvet vázolt a világgazdaság számára az euróövezet esetleges felbomlásának esetére

Gerrit Zalm

, korábbi holland pénzügyminiszter. Zalm, aki 12 évig vezette a pénzügyi tárcát Hollandiában, egy hétvégi tv-nyilatkozatában úgy vélte, hogy a múlt század harmincas éveinek válsága - vagyis az 1929-33-as világválság - "semmi ahhoz képest, ami akkor következne, ha az euróövezet esetleg szétesne". Mint mondta, nem ért egyet azokkal, aki kitennék Görögországot az euróövezetből, mert ez végeláthatatlan sorozatot indítana el: Olaszország, Írország, Portugália, majd más országok kilépésének követelésével, és végső soron csak a legjobban teljesítők, így például Németország és Hollandia maradhatna az övezetben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.