Gazdaság

Az étolaj negyede áfacsalással kel el

Az étolaj negyede áfacsalással kel el

2011. szeptember 21., szerda
Az étolaj negyede áfacsalással kel el

Az elmúlt három évben folyamatosan rontotta a jövedelmezőséget az áfacsalásos esetek szaporodása a napraforgóolaj-piacon - írta szerdai számában a Napi Gazdaság, amely szerint a hazai forgalomba került étolaj negyede-ötöde lehet érintett áfacsalásban.

Mint írták, a csalások miatt a legálisan működő gyárak egyre inkább a külpiacokra menekülnek, amelyek nem ennyire fertőzöttek. A Bunge Zrt. becslése szerint csak a napraforgó- és repcemag-kereskedelemben éves szinten legalább mintegy 20-25 milliárd forint áfát nem fizetnek meg Magyarországon. Ez a teljes áruforgalom 20 százaléka. Ha egy értékesítési folyamat során többször is csalnak, ennél jóval nagyobb lehet a költségvetést érő kár. Számításaik szerint az elmúlt évben egy 100 milliárd forint nettó árbevételű cég az alapanyag-, illetve a késztermékpiacon tapasztalható egyre jelentősebb méreteket öltő feketekereskedelem nélkül mintegy ötmilliárd forinttal nagyobb árbevételt tudott volna elérni - írta a Napi Gazdaság.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.