Gazdaság

Augusztusban 1,448 milliárd euróval nőtt a devizatartalék

Augusztusban 1,448 milliárd euróval nőtt a devizatartalék

2011. szeptember 7., szerda
Augusztusban 1,448 milliárd euróval nőtt a devizatartalék

Augusztusban 1,448 milliárd euróval nőttek az ország devizatartalékai - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett előzetes adataiból.

A múlt hónap végén 37,554 milliárd euróra rúgtak a tartalékok, 2,282 milliárd euróval haladták meg az egy évvel korábbit. Az augusztusi emelkedés kis híján kiegyenlítette az előző két hónapban bekövetkezett 1,530 milliárd eurónyi apadást és a tartalékok szintje megközelítette a májusban regisztrált 37,637 milliárd eurós rekordot. A devizatartalékot májusban növelte a hónap elején kibocsátott 1 milliárd euró összértékű, hétéves kötvény. A tartalékok júniusi csökkenésében pedig szerepet játszott egy lejáró 1 milliárd eurós kötvény törlesztése. Júliusban 897 millió euróval csökkentek az MNB devizatartalékai annak ellenére, hogy a hónap elején a magyar állam kifizette a 21,2 százalékos Mol részvénycsomag 1,88 milliárd eurós vételárát, ezzel megszerezte a pakett tulajdonjogát az orosz Surgutneftegastól (Szurgutnyeftyegaz). A tavaly év végi állományhoz képest augusztus végére a tartalékok 3,880 milliárd euróval nőttek. Az emelkedésben benne van az összesen 4 milliárd eurónyi idén kibocsátott külföldi kötvény, amely az év végéig lejáró 4 milliárd euró devizaadósság visszafizetésére szolgál fedezetül. A júniusi kötvénytörlesztés után hasonlóan egy milliárdos kötvény visszafizetése októberben lesz esedékes és novemberben kerül sor 2 milliárd euró visszafizetésére az Európai Bizottságnak a 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként. Dollárban számolva a nemzetközi tartalékok 54,242 milliárdon álltak augusztus végén az egy hónappal korábbi 51,545 milliárd, illetve a tavaly év végi 44,988 milliárd dollárhoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.