Gazdaság

Egyre többen kerülnek a „nulla-tízes” hitelcsapdába

Egyre többen kerülnek a „nulla-tízes” hitelcsapdába

2011. augusztus 18., csütörtök
Egyre többen kerülnek a „nulla-tízes” hitelcsapdába

Egy év alatt többszörösére ugrott az olyan használt autók száma, amelyeket a hitelteherrel együtt hirdetnek eladásra, az egykor nulla önrésszel tíz évre vett kocsik tulajdonosai még fizetnének is, ha valaki megszabadítaná őket az emelkedő törlesztőrészletektől - írta a Világgazdaság csütörtökön.

A lap szerint tavaly ilyenkor még 150-nél kevesebb, ma viszont már több mint 1.700 autót hirdettek meg hitelátvállalási kérelemmel együtt a legnagyobb használtautó-portálon, sőt egyre több az olyan kétségbeesett autótulajdonos, aki fizetne is, csak valaki vegye át a hiteltörlesztést. Ezzel párhuzamosan az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a hitelteherrel együtt eladni akart autók átlagos ára is: a tavaly augusztusi csaknem 3 millió forintról mára 1,6 millióra esett a kínálati árszint.

Lévai Gábor

, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a lapnak elmondta: 2008 végéig az autóvásárlások esetében mintegy 85 százalékos volt a devizahitelek aránya, és most nyilván azok próbálnak megszabadulni hitelre vásárolt autójuktól, akik már nem tudják fizetni a folyamatosan emelkedő törlesztőrészletet. Hozzátette, hogy a 2009 előtti évekre jellemző nagyon alacsony, jobbára nulla önrésszel, tíz évre felvett hitelkonstrukcióknál az árfolyamváltozások miatt mára a tőketartozás magasabb is lehet, mint az autó jelenlegi forgalmi értéke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.