Gazdaság

Eddig 7200 pályázat érkezett az ÚSZT felhívásaira

Eddig 7200 pályázat érkezett az ÚSZT felhívásaira

2011. augusztus 25., csütörtök
Eddig 7200 pályázat érkezett az ÚSZT felhívásaira

Eddig 7200 pályázat érkezett az Új Széchenyi-terv (ÚSZT) meghirdetett pályázati felhívásaira, ami 800 milliárd forint értékű forrásigényt jelent - ismertette Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára az Echo tv-ben szerdán este.

Az Új Széchenyi-terv egyszerűbbé, hatékonyabbá és átláthatóbbá tette az egész pályáztatási rendszert, ezért nőtt meg a pályázati kedv, elsősorban a kis- és középvállalkozások és a mikrovállalkozások táborában - mondta az államtitkár. A benyújtott pályázatokból 2400 már támogatást nyert, összesen 180 milliárd forint talált gazdára. Naponta 1 milliárd forint kerül a gazdaságba a mikro, kis- és középvállalkozások támogatására, ami azt a kormányzati stratégiai célt szolgálja, hogy a vállalkozások megsegítésén keresztül új munkahelyek teremtését ösztönözzék. Hangsúlyozta: a legkisebb vállalkozásoknál már az is fontos, ha egy tíz főt foglalkoztató mikrovállalkozás a megnyert pályázati forrással meg tudja tartani a meglévő alkalmazottakat, esetleg egy eszköz megvásárlásával egy-két munkahelyet teremt. A kormány szerint alulról kell kezdeni az építkezést, mert a mikrovállalkozásoknak az elmúlt nyolc évben az előző szocialista kormány nem adott semmifajta támogatást - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ezt mindenképpen pótolni szeretnék. A kisvállalkozások az összes vállalkozás 80 százalékát teszik ki, ennek megfelelően kell az adatokat is értelmezni - válaszolta az államtitkár az azt firtató kérdésre, hogy a 2011-2015 között célul kitűzött majdnem 300 ezer új álláshelyből mennyit fognak a kisvállalkozások biztosítani. Hangsúlyozta: ehhez a kihelyezendő forrásokkal nagy segítséget tudnak nyújtani a vállalkozásoknak. Az NFM a múlt héten 222 millió forintos pályázatot írt ki a mikrovállalkozások technológiai fejlesztésére, amelynek alapvető célja a hátrányos helyzetű térségek gazdaságának fellendítése és a foglalkoztatás bővítése. Az államtitkár elmondta: az 5 ezer fő alatti településeken működő mikro-, kis- és középvállalkozások 1 és 10 millió forint közötti összegre pályázhatnak. Hangsúlyozta: mindenkit arra ösztönöznek, hogy pályázzon ahhoz az eszközbeszerzéshez, fejlesztéshez, amivel meg tudja tartani munkahelyteremtő vállalkozását. Az államtitkár ismertette: a turisztikai fejlesztéseket, turisztikai programokat támogató 150 millió forintos keretösszegű pályázatra 92 pályázat érkezett, ami azt mutatja, hogy óriási az igény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.