Gazdaság

Az ország nagy részén befejeződött az aratás

Az ország nagy részén befejeződött az aratás

2011. augusztus 12., péntek
Az ország nagy részén befejeződött az aratás

Az ország nagy részén befejeződött az aratás. A búza minősége kiváló, a termésátlagok meghaladják a hektáronkénti négy tonnát a tavalyi 3,72 tonnával szemben - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken.

Mindez azt jelenti, hogy az ország 99 százalékán befejeződött az aratás, még Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Nógrád megyében vannak aratásra váró területek. A hektáronként termés átlagosan 4,2 tonna.

Vancsura József

, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke e hét közepén azt mondta MTI-nek, hogy a jövő hét végére az egész országban befejeződhet a búza betakarítása. Hozzátette: az aratás befejezése lényégében már csak az időjárás függvénye. Mivel egyes a területeken az esős időjárás hátráltatja a munkát, mert a felázott talajra nem lehet rámenni a gépekkel. A GOSZ elnöke szerint a búza betakarítását követően a mintegy 900 ezer hektárnyi területről, 4 millió tonna körüli gabona kerül a magtárakba. Tavaly a betakarított búza mennyisége 3,76 millió tonna volt. A búza minősége jó, ami azt jelenti, hogy az idei termés mintegy 70 százaléka étkezési minőségű. A belföldi felhasználásra lesz elegendő mennyiség. Sőt, exportra is jut majd 1-2 millió tonna közötti mennyiség. A VSZT 3,9 millió tonnára becsüli búza az idei búzatermést. Évente 1,2 millió tonna étkezési és 1 millió tonna takarmánybúzára van szükség Magyarországon. Az idei termés mennyisége is meghaladja a belföldi szükségleteket, így várhatóan a kivitelre is jelentős mennyiség marad. A búza vetésterülete a Vetőmag Szövetség és Terméktanács (VSZT) adatai alapján 953 ezer hektár körülire tehető, ami kisebb ugyan a tavalyi 1 millió 61 ezer hektárnál, ennek ellenére a termelők több és jobb minőségű termést takaríthattak a gazdálkodók be a múlt évinél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.