Gazdaság

Az idén 7,5 milliárd forint használható fel közmunkaprogramra

Az idén 7,5 milliárd forint használható fel közmunkaprogramra

2011. augusztus 4., csütörtök
Az idén 7,5 milliárd forint használható fel közmunkaprogramra

Az idén, országszerte 7,5 milliárd forint használható fel közmunka mintaprogramok megvalósítására - jelentette ki a Belügyminisztérium közmunkáért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Gyöngyöspatán.

Heves megyén kívül, Baranya, Borsod, Nógrád, Szabolcs és Tolna megyében, összesen 8 kistérségben indulnak mezőgazdasági, vízrendészeti, közút-karbantartási közmunka mintaprogramok - közölte

Papp Károly

. Fehérgyarmat térségében, például 48 települést vonnak be a projektbe, illetve a következő hetekben, a Magyar Közút közreműködésével 600 állástalannak nyújtanak munkalehetőséget a Nógrád és Borsod megyei közutak karbantartásánál - tette hozzá a politikus. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy elsőként a gyöngyösi kistérség öt településén, azon belül is, augusztus 1-én Gyöngyöspatán indították útjára a közmunka mintaprogramot. Első lépésként egy, közel 17 hektáros területen erőtelepítést végeznek 40, napi 8 órás munkaidőben dolgozó közmunkás bevonásával. Valamennyi dolgozó 78 ezer forintos bruttó havi bért kap, ami 60600 forint nettó keresetet jelent. A bértömeg a járulékokkal együtt havonta több mint 4 millió forint, illetve 15 millió forint értékben szereztek be szerszámokat - sorolta Papp Károly. Arról is szólt: Gyöngyöspatán azt tapasztalta, hogy a közmunkások a meghatározott normát minden nap maradéktalanul teljesítik, vagyis elégedett a munka eddigi menetével. A következő lépésként Gyöngyösoroszi határában indul egy erdőtelepítési projekt 68 hektárnyi területen, illetve a helyi közbiztonság megerősítése érdekében rendőrőrs-felújítási programot is indítanak a területen szintén közmunkások bevonásával.

Juhász Oszkár

, a község frissen megválasztott jobbikos polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a mintegy 2800 lakosú településen 220 állástalant tartanak nyilván. Közülük választották ki az erdőtelepítésben részt vevő 40 munkanélkülit. Egyben kérdésre válaszolva cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a közmunkára kijelölt nem romák elutasították a munkalehetőséget, illetve az utolsó pillanatban munkahelyet igazoltak volna. Mint fogalmazott: nem tud ilyenről. A mintaprogram meghirdetésére azt követően került sor, hogy etnikai konfliktus alakult ki a településen. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől két héten át járőröztek Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a községben. Vona Gábor a párt elnöke ekkor úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a faluban. Az április 22. és 24. közötti időszakra a település határába katonai és önvédelmi alapismereteket oktató tábort hirdetett a Véderő elnevezésű szervezet, ám a rendezvény megnyitását a rendőrség megakadályozta. A tábornyitás napján ugyanakkor 267 roma asszony és gyermek távozott a településről Csillebércre és Szolnok-Tiszaligetre. A feszültség ezt követően sem csökkent és április 26-án késő este, összeverekedtek a Véderő tagjai a helyi romákkal. Három férfit kórházba szállítottak, illetve a rendőrség ugyancsak három gyanúsított ellen indított eljárást, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt. Időközben parlamenti vizsgálóbizottság is alakult a Gyöngyöspatán történtek kivizsgálására. A július 17-én megrendezett időközi polgármester-választáson

Juhász Oszkárt

, a Jobbik helyi elnökét választották a község új polgármesterévé, azok után, hogy korábban lemondott posztjáról az önkormányzat korábbi független vezetője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.