Gazdaság

A vállalkozások hitel helyett kötvénnyel szereznek pénzt

A vállalkozások hitel helyett kötvénnyel szereznek pénzt

2011. augusztus 4., csütörtök
A vállalkozások hitel helyett kötvénnyel szereznek pénzt

A vállalati kötvények állománya a pénzügyi válság kezdete, 2008 óta 230 milliárd forinttal 550 milliárd forint fölé emelkedett, ami azt mutatja, hogy a hitelek helyett a kötvénykibocsátás felé fordultak a magyarországi cégek - állapítja meg a BNP Paribas Magyarország friss elemzése.

A kötvény-kibocsátások jelzik a pénzügyi kultúra változását is.

Sziráki Edit

, a BNP Pariba Magyarország vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemeli: a hitellel összefüggő magas finanszírozási költségek és a kockázati környezet romlása a belföldi tőkepiacra irányította a vállalatvezetők figyelmét. A nyugati pénzügyi kultúrával összehasonlítva a fejlődésnek ugyanakkor még tág tere van - állapítja meg a bank elemzése. A válság a vállalati és a hitelezői oldalon is változást hozott: a gyorsaság helyett a stabilitásra és a kiszámítható működésre került a hangsúly. "Előtérbe került a kockázattudatosság és a hatékonyság" - fogalmazott Sziráki Edit. Hozzáfűzte: mindkét oldalról, a vállalati és a finanszírozó oldaláról is egyre inkább elvárt érték a kölcsönös lojalitás is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.