Gazdaság

Júniusban kissé csökkentek a nemzetközi tartalékok

Júniusban kissé csökkentek a nemzetközi tartalékok

2011. július 7., csütörtök
Júniusban kissé csökkentek a nemzetközi tartalékok

Az idén június végén 37,002 milliárd eurót tettek ki a nemzetközi tartalékok, némileg csökkentek a csúcsot jelentő májusi 37,638 milliárd euróhoz képest a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön megjelent előzetes adatai szerint.

Tavaly június végéhez képest 1,828 milliárd euróval nőtt a jegybank devizatartaléka. A devizatartalékot májusban növelte a hónap elején kibocsátott 1 milliárd euró összértékű, hétéves kötvény. Az MNB csütörtökön közzétett adatai alapján a június végi tartalékok 3,328 milliárd euróval haladták meg a múlt év végit. Dollárban számolva június végén a tartalékok 53,59 milliárdot tettek ki, szemben az egy évvel korábbi 42,967 milliárddal. Tavaly év végén 45 milliárd dollár volt a tartalék. A devizatartalék jelenlegi szintje várhatóan csökken: a tartalékok emelkedésében fő szerepet játszó, az idén kibocsátott, összesen 4 milliárd eurónyi külföldi kötvény ugyanis a 4 milliárd euró idén lejáró devizaadósság visszafizetését szolgálja. A júniusi tartalékcsökkenés oka, hogy egy lejáró 1 milliárd eurós kötvény törlesztésére került sor, s hasonló egy milliárdos kötvényt kell törleszteni októberben. Novemberben kerül sor 2 milliárd euró visszafizetésére az Európai Bizottságnak a 2008 végi IMF-EU nemzetközi hitelcsomag első tőkerészleteként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.