Gazdaság

Egy termelőnek kell betárcsáznia földjét GMO-kukorica miatt

Egy termelőnek kell betárcsáznia földjét GMO-kukorica miatt

2011. július 25., hétfő
Egy termelőnek kell betárcsáznia földjét GMO-kukorica miatt

Csongrád megyében egyelőre egy Csongrádhoz közeli termelő volt kénytelen betárcsázni kukoricáját, mert genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagot használt – tájékoztatta Varga Márta, a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-t.

Az őstermelő gazda jóhiszeműen vásárolt a kereskedőtől - a vizsgálatok alapján igazolhatóan GMO-szennyezett - vetőmagot – közölte a szakember. A termelő a 4,38 hektáros területen a szennyezett állomány megsemmisítést a növény- és talajvédelmi igazgatóság határozat alapján maga végezte el. Mivel a génmódosított magból nőtt növények a virágzás alatt a környező területeket is beszennyezhették, azokon további megsemmisítésre lesz szükség. Jelenleg folyik az úgynevezett puffer zóna, a kitárcsázott kukorica melletti 400 méteres terület kijelölése – tudatta a kommunikációs vezető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.