Gazdaság

Minden harmadik magyar hajlandó külföldre költözni jobb állásért

Minden harmadik magyar hajlandó külföldre költözni jobb állásért

2011. június 22., szerda
Minden harmadik magyar hajlandó külföldre költözni jobb állásért

Minden harmadik magyar munkavállaló hajlandó más országba költözni egy jobb állásért - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet a nemzetközi alkalmazotti elkötelezettség felmérés eredményét szerdán.

A GfK Custom Research felmérésből kiderül, hogy Magyarországon leginkább a fiatalok és a magasan képzettek hajlandóak más országban dolgozni, többnyire az építő- és a feldolgozóiparban érdeklődnek a határon túli munkavállalás iránt. A nemzetközi tanulmány által felmért huszonkilenc országból tizenhétben tették fel azt a kérdést, hogy egy jobb állás reményében hajlandóak lennének-e más országban munkát vállalni. A megkérdezett munkaerő több mint egynegyede hajlandó más országba költözni, hogy ott jobb állást találjon. Főleg a fiatal, képzett alkalmazottak azok, akik leginkább hajlandóak váltani. A 18-29 év közöttiek 41 százaléka, míg a felsőfokú végzettségűek közül minden harmadik, a PhD-vel rendelkezőknek pedig 37 százaléka hajlandó más országba költözni egy jobb munka reményében. Ez az adat a középfokú végzettségűek körében csak 22 százalék.

Bacher János

, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója a közleményben hangsúlyozza: Az eredmények azt mutatják, hogy a következő években fennáll az „agyelszívás" kockázata, ami jelentős problémát okoz a visszaesésből talpra álló vállalatok és országok számára. A fizikai dolgozók és a szellemi foglalkoztatottak körében is látható, hogy egynegyedük hajlandó külföldön munkát keresni, és a számadatok a magasabban képzett alkalmazottak esetében emelkednek. A nemzetközi alkalmazotti elkötelezettségi felmérést a GfK Custom Research nemzetközi kutatócég végezte. Ebben 29 országból 30 556 dolgozó felnőtt véleménye szerepel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.