Gazdaság

Gyenge-közepes gabonatermés várható az idén

Gyenge-közepes gabonatermés várható az idén

2011. június 3., péntek
Gyenge-közepes gabonatermés várható az idén

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke szerint gyenge-közepes gabonatermés várható őszi búzából az idén.

Jakab István

szerint a vetések mostani állapota miatt, és mert a tavaly téli csapadékos időjárás következtében 200 ezer hektárral kevesebb területen vetettek a gazdák, az idén 3,5 millió tonna termés várható az országban. A szakember egy orosházi határbejárás előtt tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy tavaly 3,7 millió tonna búza termett, s a mostani kilátások alapján nem tanácsolja a gazdáknak, hogy a kombájn mellől, olcsóbban adják el a termésüket a felvásárolóknak. A politikus, aki egyben az országgyűlés alelnöke is, elmondta, hogy már tavaly is figyelmeztetett arra, hogy nem igazak a magas termésről szóló előzetes híresztelések, ám ennek ellenére sok gazda a kombájn mellől rögtön eladta a termését a felvásárlóknak, akik később dupla vagy háromszoros áron értékesítették a búzát. Felhívta a figyelmet arra, hogy akkor előzetesen hektáronként 4,4 tonnáról szóltak a híresztelések, s végül egy tonnával lett kevesebb az átlagtermés. Jakab István ezért arra kérte a gazdákat, hogy idén ne üljenek fel a magas termésátlagról szóló pletykáknak, mert a Magosz számításai szerint a kisebb termés miatt nem fog csökkenni a mostani felvásárlási ár a következő időszakban. Ezt a véleményét erősítette meg

Szabó István

, a Békés Megyei Kormányhivatal mezőgazdasági szervezetének vezetője is, aki elmondta: Békésben a csapadékos időjárás miatt 20 ezer hektárral kevesebb területen, mintegy 90 ezer hektáron vetettek a gazdák őszi búzát, s ahol sikerült is a földbe vetni a magot, ott is vegyes képet mutatnak a táblák. Hozzátette: a hivatal is legfeljebb közepes terméseredményekre számít, s szerinte sem fog a mostani felvásárlási ár csökkenni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.