Gazdaság

Nőttek az intézményi megtakarítások az első negyedévben

Nőttek az intézményi megtakarítások az első negyedévben

2011. május 30., hétfő
Nőttek az intézményi megtakarítások az első negyedévben

Kismértékben bővültek az intézményi megtakarítások, miközben a lakossági forintbetétek állománya szerény mértékben csökkent az idei év első három hónapjában - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.

A szövetség negyedévente közölt regiszterének adatai szerint az összesített intézményes megtakarítás - azaz a vagyonkezelt vagyonok és befektetési alapok együttesen 1,4 százalékkal bővültek 2011 első negyedévében - 9.822 milliárd forintot tett ki március végén. Az intézményes megtakarítások szerkezetében számottevő változás nem következett be: a vagyonkezelt vagyon 66 százaléka pénztári, 27 százaléka biztosítói vagyon, 7 százalék az egyéb kategóriába sorolható. A pénztári vagyon 3969 milliárd forint volt az első negyedév végén. A pénztári portfóliók több mint fele magyar állampapírokban van. Egy átlagos portfólió több mint 43 százalékban magyar államkötvényeket, mintegy 10 százalékban diszkont kincstárjegyeket tartalmaz, míg a részvények aránya körülbelül 35 százalék. Külföldi betétekben és kötvénytípusú befektetésekben a negyedév végén 3,2 százalék volt. A pénztári portfóliókban a negyedévben nőtt a hazai, míg csökkent a külföldi részvények aránya, ami megfelel a negyedéves részvénypiaci események, illetve a forint erősödésében jelentkező trendeknek. A vagyonkezelés másik nagy szereplője a biztosítói vagyon, amelynek kisebb részét a unit-linked (befektetéssel kombinált) termékek teszik ki. Utóbbiak összesített értéke 663 milliárd forint, míg az egyéb biztosítói vagyon március végén 952 milliárd forint volt. A negyedévben a unit-linked portfóliókban csökkent a hazai és a külföldi részvények aránya is, míg a magyar állampapírok súlya nőtt. Az első negyedévben mind a befektetési alapok, mind a unit-linked termékek portfóliója esetében elmozdulás látszott a kisebb kockázatú termékek irányába, mindamellett, hogy utóbbiakra általában magasabb kockázatvállalási hajlandóság jellemző - állapítja meg a BAMOSZ elemzése. A közlemény idézi Temmel Andrást, a BAMOSZ főtitkárát, aki szerint a unit-linked termékek vásárlóinak nagyobb kockázatvállalási hajlandóságát több tényező is okozhatja. Egyfelől a befektetési alapokkal szemben a befektetési időtáv a unit-linked termékeknél jellemzően lényegesen hosszabb, illetve a garantált alapok kivételével a befektetési alapoknál nem jellemző az előre meghatározott futamidő. A befektetési alapok esetében ráadásul általában nagyobb összegek egyszeri befektetéséről döntenek, míg a unit-linked termékek esetében gyakoribb a rendszeres, kisebb összegű megtakarítás, ami növeli a befektetők jövő idejű megtakarításokra vonatkozó kockázattűrő képességét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.